ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ελληνικός Χρυσός: Διαχρονική στήριξη στην ελληνική κοινωνία και την Περιφέρεια δημιουργώντας ένα πιο βιώσιμο αύριο

H εταιρεία εφαρμόζει ένα βραβευμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης ενώ παραάλληλα φέρνει στην χώρα επενδύσεις εκατομμυρίων.
Δράσεις της Ελληνικός Χρυσός
Ελληνικός Χρυσός
Δράσεις της Ελληνικός Χρυσός

Ελληνικός Χρυσός: Διαχρονική στήριξη στην ελληνική κοινωνία δημιουργώντας ένα πιο βιώσιμο αύριο

H εταιρεία εφαρμόζει ένα βραβευμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης ενώ παράλληλα φέρνει στην χώρα επενδύσεις εκατομμυρίων.

Η Ελληνικός Χρυσός από το 2004, αναπτύσσει και λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, ασκώντας μια μεταλλευτική δραστηριότητα υπεύθυνη και πολλαπλά ωφέλιμη για τον τόπο και την κοινωνία, υλοποιώντας επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, εκσυγχρονίζοντας και λειτουργώντας τα μεταλλεία υπό το πλέον αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας, και απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% να προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη.

Η εταιρεία βρίσκεται πάντα δίπλα στην τοπική κοινωνία και αφουγκραζόμενη τα προβλήματά της, έχει στηρίξει έμπρακτα τους πολίτες και την τοπική κοινότητα. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει Κοινωνικές Επενδύσεις και έργα στο Δήμο Αριστοτέλη περί τα 25 εκατ. ευρώ δημιουργώντας, συνθήκες για την ανάπτυξη της περιοχής και βελτίωσης της καθημερινότητας των κατοίκων της.

Ανακάινιση σχολικών εγκαταστάσεων
Ελληνικός Χρυσός
Ανακάινιση σχολικών εγκαταστάσεων

Μερικά από τα σημαντικότερα έργα της εταιρείας είναι η αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020 κόβοντας στα δύο την οδική επικοινωνία της Χαλκιδικής. Με έξοδα της Ελληνικός Χρυσός που ξεπέρασαν τις 300.000 ευρώ, ολοκληρώθηκαν στα μέσα της περσινής χρονιάς οι εργασίες αποκατάστασης και την διάθεσή του στην κυκλοφορία.

Εξίσου σημαντικά έργα είναι η κάλυψη των εξόδων παροχής ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, δράση αξίας 50.000 ευρώ καθώς και η ανακαίνιση και αναβάθμιση 7 σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής.

Εργασίες αποκατάστασης οδικού δικτύου
Ελληνικός Χρυσός
Εργασίες αποκατάστασης οδικού δικτύου

Επίσης με φροντίδα για την ασφάλεια και την ανάπτυξη των μαθητών η Ελληνικός Χρυσός έχει στηρίξει την εγκατάσταση συστήματος φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη καθώς και το καινοτόμο πρόγραμμα Ρομποτικής σε συνεργασία με την Eduact, που καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον με μια επένδυση που συνεχίζεται για 4η χρονιά και ξεπερνάει τις 90.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020, η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε συνολικά το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο.

Συμπληρωματικά, σημαντικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2021, αφορούν σε κοινωνικές & περιβαλλοντικές επενδύσεις ύψους €1,3 εκ., στις τοπικές κοινότητες του δήμου Αριστοτέλη. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση ενός ακόμα τμήματος του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη της μεταλλευτική δραστηριότητα. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, παρέδωσε στην τοπική κοινωνία έναν νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών με αρνητική επίπτωση στο τοπικό περιβάλλον.

Πρόγραμμα ρομποτικής
Ελληνικός Χρυσός
Πρόγραμμα ρομποτικής

Επίσης, η εταιρεία δώρισε ένα απορριμματοφόρο όχημα στο Δήμο Αριστοτέλη καλύπτοντας μέρος των εξόδων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου, ενώ φρόντισε και για την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, μέσα από τη δωρεά ενός κατάλληλου οχήματος, με τη συνολική δαπάνη της εν λόγω δράσης να ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.

Ακόμα, συνεργάστηκε για ακόμα μια χρονιά με την Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στάθηκε δίπλα και στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, καλύπτοντας το κόστος αντικατάστασης των φθαρμένων ελαστικών των πυροσβεστικών οχημάτων που επιχείρησαν στις δασικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Κασσάνδρα
Ελληνικός Χρυσός
Κασσάνδρα

Κοινός παρονομαστής για όλα τα παραπάνω αποτελεί η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS) σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας της εταιρείας, το οποίο μέσα από ένα σύνολο προτύπων, καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της εταιρείας προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Αποτέλεσμα του SIMS είναι η συμμόρφωση όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών με πρότυπα που ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου διεθνώς.

φωτο αρχείου
Ελληνικός Χρυσός
φωτο αρχείου

Βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης

Η εταιρεία έχει αναπτύξει και εφαρμόζει το βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα online και δημοσίως προσβάσιμα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον, τον θόρυβο και άλλες παραμέτρους σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε ειδική online πλατφόρμα, προσβάσιμη σε όλους, γεγονός που καταδεικνύει το αυξημένο αίσθημα λογοδοσίας της εταιρείας έναντι της τοπικής κοινωνίας, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου γύρω από τη δραστηριότητά της.

Μετά την ολοκλήρωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, πραγματοποιούνται εργασίες εξυγίανσης και επαναφοράς της γης στην πρότερη φυσική της κατάστασή. Υπάρχει, επίσης, ένα εκτενές πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης για την εξυγίανση εκτάσεων από μεταλλευτικές χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτητών των μεταλλείων. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει δημιουργήσει σε ένα αποκατεστημένο χώρο που αποτελούσε για χρόνια χώρο απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων, ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, στο οποίο καλλιεργούνται 1.000.000 φυτά τοπικών και ενδημικών ειδών, τα οποία στην συνέχεια χρησιμοποιούνται στα έργα αποκαταστάσεων, που αποτελούν μέρος των βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζει η εταιρεία.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δράσεις υπεύθυνης μεταλλευτικής της Ελληνικός Χρυσός θα βρείτε διαθέσιμες στην Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019-20.