Ελβετία: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS - Η μεγαλύτερη από το 2008

Η UBS πήρε «προίκα» πολλά δισ. δολάρια έχοντας πλέον να διαχειριστεί ένα χαρτοφυλάκιο 5 τρις δολαρίων..
DENIS BALIBOUSE via Reuters

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS Group AG, η μεγαλύτερη συγχώνευση τραπεζών μετά την οικονομική κρίση του 2008 από την οποία προκύπτει ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικού ομίλους στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Reuters, η UBS ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας -που είχε κλείσει τον περασμένο Μάρτιο- με ανοιχτή επιστολή στον Τύπο, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Σέρτζιο Ερμότι, και τον πρόεδρό της, Κολμ Κέλεχερ, να τονίζουν ότι «αυτή είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου».

Η εξαγορά της Credit Suisse κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ελβετική τραπεζική αγορά καθώς η τράπεζα ιδρύθηκε πριν από 167 χρόνια, με την UBS να διαχειρίζεται πλέον περιουσιακά στοιχεία 5 τρισ. δολαρίων.

Ο ελβετικός κολοσσός είναι πλέον ο μεγαλύτερος διαχειριστής πλούτου στον κόσμο, η οποία εκτός από μεγάλη δύναμη «υιοθετεί» και ένα τεραστιο αριθμό εργαζομένων που θα κληθεί να απολύσει κατά χιλιάδες το επόμενο διάστημα, παρότι η ελβετική κυβέρνηση ενέκρινε εγγύηση 9 δισεκ. ελβετικά φράγκα (10 δισεκατομμύρια δολάρια) έναντι πιθανών ζημιών σε περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse.

Παράλληλα, σε λίγες ημέρες το κοινοβούλιο της Ελβετίας συστήνει ειδική επιτροπή 14 βουλευτών που θα ερευνήσει το ρόλο των ρυθμιστικών αρχών στην εξαγορά της Credit Suisse.

Η συμφωνία εξαγοράς ξεκίνησε τον Μάρτιο, σε μια έκτακτη πώληση με μεσολάβηση της κυβέρνησης, έπειτα από μια κρίση εμπιστοσύνης προς την τράπεζα που οδήγησε τους πλούσιους πελάτες της να αποσύρουν τις περιουσίες τους από την τράπεζα.

Τώρα επικεφαλής της νέας τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι, καλείται να συγχωνεύσει δύο ανταγωνιστικές εταιρείες με κοινές δραστηριότητες οι οποίες αποκτούν πλέον κοινά συμφέροντα.

Δημοφιλή