Εμπνευσμένος από τον μακελάρη της Νορβηγίας ο δράστης στη Νέα Ζηλανδία

Ομοιότητες στα μανιφέστα που δημοσιοποίησαν αμφότεροι πριν τις επιθέσεις.
ASSOCIATED PRESS

Επιρροές από τη δράση του Αντερς Μπρέιβικ, που τον Ιούλιο του 2011 πραγματοποίησε διπλό τρομοκρατικό χτύπημα σκοτώνοντας 77 ανθρώπους στη Νορβηγία, φαίνεται πως είχε ο δράστης του μακελειού στο Κράιτσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, ο Μπρέντον Τάραντ στο μανιφέστο 73 σελίδων, που δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο πριν την επίθεση σε δύο τεμένη γεμάτα πιστούς μουσουλμάνους, περιγράφει τον εαυτό του ως έναν «συνηθισμένο λευκό άνδρα», ο οποίος εμπνεύστηκε από τον Νορβηγό μακελάρη, θέλοντας να πάρει εκδίκηση «για τους χιλιάδες θανάτους που έχουν προκαλέσει οι ξένοι εισβολείς».

Το κείμενο του 28χρονου Αυστραλού, εξάλλου, εμφανίζει πολλές ομοιότητες με το αντίστοιχο μανιφέστο των 1.500 σελίδων που είχε δημοσιεύσει στο διαδίκτυο πριν σκορπίσει τον θάνατο στην σκανδιναβική χώρα.

Σύμφωνα με τον Μάγκνους Ράντροπ, έναν Σουηδό ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας, το γραπτό του Τάραντ έχει ακριβώς την ίδια θεματική με αυτό του Μπρέιβικ αλλά είναι πιο τσαπατσούλικο. Ο ίδιος δήλωσε σε ραδιόφωνο της χώρας του πως είχε επαφές με άτομα που συμπαθούν και υποστηρίζουν τον Νορβηγό, ο οποίος εκτίει ποινή 21 ετών για τα ειδεχθή εγκλήματά του.

Ο δικηγόρος του, πάντως, σχολίασε πως ο εντολέας του βρίσκεται στη φυλακή και έχει πολύ περιορισμένες επαφές με τον έξω κόσμο, οπότε είναι απίθανο να υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των δύο δραστών.

(με πληροφορίες από Telegraph, Asssociated Press)