ΔΙΕΘΝΕΣ
18/12/2020 07:03 EET | Updated 18/12/2020 08:19 EET

Εμβόλιο COVID-19: «Πράσινο φως» και στο εμβόλιο της Moderna από τους εμπειρογνώμονες της FDA

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην επιτροπή ήταν 20-0, με μία μόνο ψήφο αποχής.

SOPA Images via Getty Images
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και πλέον άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την διανομή του στις ΗΠΑ. (Photo Illustration by Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα εργαστεί ”ταχέως” για τη χορήγηση επείγουσας έγκρισης στο εμβόλιοCOVID-19 της Moderna Inc., δήλωσε την Πέμπτη (18 Δεκεμβρίου) ο Επίτροπος της FDA Στέφεν Χαν.

Μια ομάδα εξωτερικών συμβούλων της FDA ενέκρινε ομόφωνα την επείγουσα χρήση του εμβολίου κορονοϊού της Moderna, διασφαλίζοντας ουσιαστικά μια δεύτερη επιλογή για προστασία από τον κορονοϊό για το αμερικανικό έθνος που πλήττεται από πανδημία, αλλά και κάνοντας το πρώτο βήμα για χρήση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην επιτροπή ήταν 20-0 με μία μόνο ψήφο αποχής, δίνοντας το μήνυμα ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερβαίνουν τους κινδύνους σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Πριν από μια εβδομάδα, το ίδιο πάνελ εμπειρογνωμόνων ψήφισε δίνοντας έγκριση στο εμβόλιο από την Pfizer Inc και τον γερμανό συνεργάτη της BioNTech SE, κάτι που οδήγησε σε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης της FDA μια μέρα αργότερα.

Μετά τα σχόλια του Χαν, οι Financial Times ανέφεραν ότι η FDA είχε αποφασίσει να εγκρίνει τον υποψήφιο εμβόλιο της Moderna σε επείγουσα βάση. Επικαλούμενοι σε άτομα που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία οι Financial Times σημειώνουν ότι η έγκριση έκτακτης ανάγκης για χρήση του εμβολίου θα δοθεί τις επόμενες ημέρες.

Η FDA αναμένεται, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, να χορηγήσει την άδεια χρήσης (EUA) ακόμα και σήμερα (Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου).