«Σκληρό» lockdown σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Μάνδρα

Ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
|
.
.
Eurokinissi

Επέκταση των περιοριστικών μέτρων σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Μάνδρα ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης από τη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί, εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο για μετακινήσεις από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως και με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

Η εφαρμογή των έκτακτων αυτών μέτρων ισχύει από το πρωί της Παρασκευής και για επτά ημέρες, ενώ γίνεται ισχυρή σύσταση στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται πως στις περιοχές αυτές διακόπτεται και το λιανεμπόριο μέσω click away, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των κομμωτηρίων των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

Αποφασίζεται η αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα άτομα καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης για ατομική προσευχή. Επίσης αποφασίζεται η μαζική εφαρμογή ελέγχου στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με rapid tests, καθώς και η εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης, αποφασίστηκαν μοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών, μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, και απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί γι αυτό το σκοπό από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ακόμη, αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο και υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με ΕΟΔΥ και γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων). Τέλος, ενταντικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση καθώς το ιικό φορτίο δεν υποχωρεί παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται. Επίσης απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών, αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής για αυστηρή, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς προφάσεις τήρηση των μέτρων. «Είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε την περαιτέρω διασπορά του ιού. Να προφυλάξουμε τους συμπολίτες μας και τις πόλεις μας από τις συνέπειες μιας περαιτέρω έξαρσης διάδοσης του ιού. Είναι ο μόνος τρόπος για να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε σε επιπρόσθετη αυστηροποίηση των μέτρων, μια εξέλιξη που σας διαβεβαιώνω δεν επιθυμεί κανείς. Απευθύνουμε ισχυρότερη σύσταση, έκκληση, παράκληση προς όλους και κυρίως προς τους κατοίκους των περιοχών αυτών να είναι τις επόμενες ημέρες ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα», τόνισε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε έκκληση στους Θεσσαλονικείς να είναι προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ώστε «να μην υπάρξει πισωγύρισμα» και αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

«Το οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα είναι μη αναστρέψιμο. Μπορεί να μειώνονται τα κρούσματα, αλλά δεν μειώνονται οι αριθμοί των ασθενών στις ΜΕΘ. Κάνω σύσταση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και ο καθένας να αναλάβει την ατομική του ευθύνη. Να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις μέχρι τον εμβολιασμό, ώστε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός πρόθεσε ότι η κινητικότητα τις μέρες των γιορτών μπορεί να κοστίσει και όπως όλοι θα πρέπει να παραμείνουμε «σε συναγερμό και επαγρύπνηση». Επανέλαβε ότι δεν υπάρχουνε ρεβεγιόν, στις 10 η ώρα απαγορεύεται η κυκλοφορία και πως οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, χαρακτήρισε δύσκολες τις 7 εβδομάδες του lockdown που διήνυσε η Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε ότι η πόλη, με την ανακοίνωση των σημερινών κρουσμάτων, κατάφερε να γυρίσει τον χρόνο στα τέλη Οκτωβρίου.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα βρίσκεται πίσω μας, ο δρόμος είναι μακρύς, οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να φέρει τη Θεσσαλονίκη, στον μαύρο Νοέμβρη», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Στα 1.155 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη- με 78 επιπλέον θανάτους. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 542.