ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/02/2020 12:27 EET | Updated 10/02/2020 12:31 EET

Ενεργειακά και σε άνθρακα ουδέτερη η 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα

Δωρεά 3,5 εκατ. ευρώ της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ».

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Την ημέρα που θεμελιώθηκε η κατασκευή του νέου αεροδρόμιου Ηρακλείου Κρήτης, στο Καστέλι, το περασμένο Σάββατο, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε και η μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, σε Net Zero Energy και Net Zero Carbon Emissions Airport.

«Κοινός παρανομαστής» και των δύο έργων, είναι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος αφενός θα κατασκευάσει το αεροδρόμιο και θα το λειτουργεί σε συνεργασία με την ινδική GMR Airports Ltd και αφετέρου, μέσω της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, θα προχωρήσει σε δωρεά έργων ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Η δωρεά αφορά στην μετατροπή του αεροδρομίου της 115 Πτέρυγα Μάχης (Π.Μ.) στη Σούδα σε εγκατάσταση Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα (Net Zero Carbon Emissions Airport), στην κάλυψη κατά 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας των αναγκών του αεροδρομίου σε ηλεκτρισμό, θέρμανση και ψύξη (Net Zero Energy Airport), καθώς και στον «εξηλεκτρισμό» των μεταφορών εντός του αεροδρομίου.

Με αυτόν τον τρόπο, η 115 Π.Μ. στη Σούδα θα είναι από τις πρώτες εγκαταστάσεις παγκοσμίως που θα λάβουν τις σχετικές πιστοποιήσεις, ενώ το ετήσιο όφελος από την πλήρη απαλλαγή της Μονάδας από το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και κάλυψης των αναγκών θέρμανσης, θα ξεπεράσει τις 400.000 ευρώ.

Για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα συνεργαστεί με την εξειδικευμένη εταιρεία Easy Power.

Το έργο προβλέπει:

  • την εγκατάσταση ηλιακών θερμικών συστημάτων και αντλιών θερμότητας στα κτήρια για την κάλυψη των θερμικών αναγκών της μονάδας από ΑΠΕ και της αλλαγής των χρησιμοποιούμενων καυσίμων από ορυκτά σε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια (όφελος από πετρέλαιο θέρμανσης, 100.000 ευρώ ετησίως), παρεμβάσεις στη εξωτερική μόνωση και τον φωτισμό κτηρίων και εγκαταστάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και τη δημιουργία συνθηκών θερμικής άνεσης για το προσωπικό της μονάδας
  • φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος περίπου 1,7 MW (πλήρης απαλλαγή της Μονάδας από το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας - 300.000 ευρώ ετησίως)
  • σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές ιόντων Λιθίου πολύ μεγάλης χωρητικότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου έως και 12 ώρες, χωρίς τη λειτουργία γεννητριών πετρελαίου
  • «Έξυπνο» σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (Energy management System) της παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας και των εγκαταστάσεων της μονάδας, ούτως ώστε η Διοίκησή της να μπορεί να διαχειρίζεται με τον πλέον ασφαλή και αποδοτικό τρόπο το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της, υποδομή φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην προσπάθεια εξηλεκτρισμού με ΑΠΕ των μεταφορών και απαλλαγής από τη χρήση ορυκτών καυσίμων
  • προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων επαγγελματικής χρήσης
  • πιστοποίηση του αεροδρομίου σε εγκατάσταση Net Zero Carbon Emissions σε αναλογία με το Carbon Accreditation program του Airport Council International (ACI)
  • πιστοποίηση ως Νet Zero Energy Airport σύμφωνα με τις προδιαγραφές του National Laboratory of the US Department of Energy for Military Installation.

Τα έργα θα ολοκληρωθούν σε περίπου έξι μήνες από την ημέρα επίσημης αποδοχής με ΦΕΚ της δωρεάς και υπογραφής της σχετικής σύμβασης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Το έργο στο αεροδρόμιο της Σούδας αποτελεί έμπρακτη στήριξη του Ομίλου μας τόσο στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και τους στόχους της για την Πράσινη Ανάπτυξη όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Με αυτό τον τρόπο το αεροδρόμιο της 115 Π.Μ. θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ενώ θα εξοπλιστεί με έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας τελευταίας τεχνολογίας, χωρίς να μειώνει σε τίποτα τις επιχειρησιακές του δυνατότητες,» επισήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης.

Από το 1997 η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επενδύει στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ εγκαθιστώντας και λειτουργώντας αιολικούς, φωτοβολταϊκούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
Επιπλέον, από το 2010 έχει επιλέξει να επενδύει στο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας, καθώς σχεδιάζει και κατασκευάζει - εκτός των άλλων - υπερσύγχρονες μονάδες επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Σήμερα, ο Όμιλος είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας επενδυτής στον τομέα των ΑΠΕ, με περισσότερα από 1.500 MW σε λειτουργία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ξεκινά νέες επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ στη χώρα μας, σε νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, αλλά και σε έργα αποθήκευσης ενέργειας, όπως αυτά της αντλησιοταμίευσης σε Κρήτη και Αμφιλοχία, που είναι απαραίτητα για την εξισορρόπηση των δικτύων μεταφοράς και τη μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα.