Εννέα αντικείμενα στη κουζίνα μας που πρέπει επειγόντως να πετάξουμε

Διακοσμητές μοιράζονται μαζί μας πολύτιμα tips σε σχέση με την αξιοποίηση ίσως του πιο λειτουργικού χώρου του σπιτιού μας.
MoMo Productions via Getty Images

Από τους ακατάστατους πάγκους ως τα γεμάτα ντουλάπια με πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε αλλά συνεχίζουμε να κρατάμε, όλοι μας χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια για να οργανώσουμε την κουζίνα μας. Τι περισσότερες φορές είναι δύσκολο γιατί δεν ξέρουμε τι να κρατήσουμε, τι να δωρίσουμε ή να πετάξουμε.

Έχουμε όμως την λύση. Διακοσμητές μοιράζονται μαζί μας μερικά tips για το ποια αντικείμενα να πετάξουμε ή να συμμαζέψουμε στη κουζίνα μας. Ακολουθούν οι προτάσεις τους που σίγουρα θα αλλάξουν την κουζίνα μας προς το καλύτερο.

Παλιές ή φθαρμένες πετσέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πανιά για το καθάρισμα

ohne Titel via Getty Images

Η Τζιλ Τζάρβις, ιδιοκτήτρια και διακοσμήτρια της εταιρείας «Ehrlich Interiors» στις ΗΠΑ, προτείνει να ξεδιαλέξουμε τις πετσέτες της κουζίνας, ειδικά όσες είναι φθαρμένες ή δεν ταιριάζουν πλέον με την αισθητική της κουζίνας μας.

«Μπορούμε να εξετάσουμε όλες τις πετσέτες τις κουζίνας μας και να τις δοκιμάσουμε για να πετάξουμε αυτές που έχουν φθαρεί και δεν μας κάνουν πια», λέει.

Ύστερα μπορούμε να επαναξιολογήσουμε όσες κρατήσαμε και να δούμε αν όντως τις θέλουμε ή τις χρησιμοποιούμε. Αν όχι, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ως πανιά για το καθάρισμα.

Τα πολλά ζευγάρια γάντια φούρνου απλά πιάνουν πολύ χώρο

iremtastan via Getty Images

Ένα καλό ζευγάρι γαντιών φούρνου είναι απαραίτητα στη κουζίνα μας. Αλλά πόσα ζευγάρια χρειάζεται να έχουμε τελικά;

Η Σάρα Μπλάνκ, διακοσμήτρια κουζινών και μπάνιων από το «Sarah Blank Design Studio» στις ΗΠΑ, λέει ότι ίσως θα πρέπει να δώσουμε ή να πετάξουμε μερικά ζευγάρια ειδικά αν πιάνουν πολύ χώρο στα ντουλάπια και τα συρτάρια μας ή στα γαντζάκια.

Στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε μόνο δύο ζευγάρια γάντια στην κουζίνα μας – ένα για εμάς και ένα για τον βοηθό μας στο μαγείρεμα

Μαχαιροπίρουνα και μαγειρικά σκεύη που σπάνια χρησιμοποιούμε συμβάλουν στην ακαταστασία

artisteer via Getty Images

Θα πρέπει να ξεδιαλέξουμε όλα τα μαχαιροπίρουνα, τις σπάτουλες και κάθε άλλο μαγειρικό σκεύος που δεν χρησιμοποιούμε, λέει η Μπλάνκ, και να τα δώσουμε σε κάποιον που τα χρειάζεται.

Αν έχουμε κάποια σκεύη που σπάνια χρησιμοποιούμε έκθετα στον πάγκο της κουζίνας ή σε κάποιο ράφι, θα είναι καλό να τα βάλουμε κάπου που δεν τα βλέπουμε και δεν πιάνουν χώρο στους πάγκους.

Ίσως να πετάξουμε τα βιβλία μαγειρικής που δεν χρησιμοποιούμε – ας μην κρυβόμαστε, οι περισσότεροι, πλέον, ψάχνουμε στο διαδίκτυο συνταγές

alexkich via Getty Images

Αν δεν συμβουλευόμαστε κάποιο βιβλίο μαγειρικής όταν φτιάχνουμε το φαγητό μας, ίσως καλύτερα να τα πετάξουμε. Έτσι, δεν θα πιάνει χώρο στην κουζίνα μας όταν στη θέση του θα μπορούσαμε να αποθηκεύσουμε κάτι άλλο.

Αν χρησιμοποιούμε μόνο δύο με τρεις συνταγές από κάθε βιβλίο, μπορούμε αντί να κρατάμε ολόκληρο το βιβλίο να αντιγράψουμε κάθε μια σε ένα χαρτί και να τις αποθηκεύσουμε σε κάποιο κουτί ή φάκελο για να τις βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα, προτείνει η Τζάρβις.

Η ίδια λογική ισχύει και για συνταγές από περιοδικά ή που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά στην οικογένεια μας.

Ακατάστατα ντουλάπια και συρτάρια χρειάζονται επειγόντως οργάνωση

Sean De Burca via Getty Images

«Στα συρτάρια της κουζίνας έχουμε βάλει όλα τα μικρά αντικείμενα που λέγαμε ότι κάποια στιγμή θα χρησιμοποιήσουμε και ποτέ δεν το κάναμε, όπως φυλλάδια από μαγαζιά, χρησιμοποιημένες μπαταρίες ή παλιές συσκευασίας από κάτι που αγοράσαμε και μας άρεσε», λέει η Τζάρβις.

Αλλά δεν χρειάζεται να έχουμε ένα ολόκληρο συρτάρι ή ντουλάπι γεμάτο με άχρηστα αντικείμενα. Θα πρέπει να το τακτοποιήσουμε επειγόντως. Να πετάξουμε όσα δεν χρειαζόμαστε και να το καθαρίσουμε. Μπορούμε να το οργανώσουμε βάζοντας αντικείμενα που πραγματικά χρειαζόμαστε.

Ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε συχνά θα πρέπει να τις πάρουμε από τον πάγκο της κουζίνας

Dmitry_Evs via Getty Images

Σύμφωνα με την Σάραμπεθ Άσαφ, ειδική στη διακόσμηση σπιτιών και διακοσμήτρια της εταιρείας «Fixr» στις ΗΠΑ, μεγάλες οικιακές συσκευές πιάνουν πολύ χώρο πάνω στον πάγκο. Αν δεν τις χρησιμοποιούμε συχνά καλό θα ήταν να τις βάλουμε κάπου αλλού.

Αν χρησιμοποιούμε συχνά μία ή δύο συσκευές καλό θα ήταν να κρατήσουμε αυτές σε σημείο που μπορούμε εύκολα να τις πιάνουμε, ενώ όλες τις υπόλοιπες συσκευές να τις αποθηκεύσουμε σε κάποιο μεγάλο ντουλάπι ή κάπου αλλού μέσα στο σπίτι. Όσες δεν χρησιμοποιούμε μπορούμε να τις δωρίσουμε.

Παράταιρα και τυχαία αντικείμενα στην κουζίνα μας που χαλάνε την όλη αισθητική του χώρου

Κατά την Άσαφ, παράταιρα και τυχαία αντικείμενα, όπως πιατάκια από παλιά σερβίτσια ή κατσαρόλες που έχουμε χάσει το καπάκι τους, πιάνουν πολύ χώρο.

Δεν χρειάζεται να πετάξουμε κάποια από αυτά τα αντικείμενα αν τα χρησιμοποιούμε συχνά, αλλά θα ήταν καλό να μην κρατάμε όλα όσα δεν χρησιμοποιούμε και απλά να βρίσκονται στο ντουλάπι και πιάνουν χώρο – ειδικά αν είναι άσχημα και χαλάνε την αισθητική του χώρου.

Τα ανοιχτά ράφια δεν είναι πολύ πρακτικά στην κουζίνα

tataks via Getty Images

Τα ανοιχτά ράφια στη κουζίνα έχουν γίνει μόδα τον τελευταίο καιρό. Το κακό είναι ότι λαδώνουν και σκονίζονται πολύ γρήγορα και χρειάζεται να τα καθαρίζουμε καθημερινά.

Η Μπλανκ τονίζει ότι αν δεν είμαστε προσεκτικοί στο τι αποθηκεύουμε και τοποθετούμε πάνω σε αυτά τα ράφια, τότε (αυτό) μπορεί να δώσει την αίσθηση ενός ακατάστατου ραφιού και κατ’ επέκταση δωματίου.

Είναι σημαντικό προτού αποφασίσουμε να βάλουμε ανοιχτά ράφια στην κουζίνα μας να σκεφτούμε για ποιο λόγο τα θέλουμε και τι θέλουμε να βάλουμε πάνω τους. Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη λύση είναι να φτιάξουμε μεγάλα και ψηλά ντουλάπια ακόμα και ντουλάπια πάνω στον τοίχο.

Οποιοδήποτε αντικείμενο δεν μας αρέσει –ακόμα και αν ήταν δώρο από κάποιο αγαπημένο πρόσωπο – δεν έχει θέση μέσα στην κουζίνα μας

Δεν θα πρέπει να νιώθουμε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε αντικείμενα που δεν μας αρέσουν στην κουζίνα μας. Η Άσαφ λέει ότι είναι δύσκολο να αποχωριστούμε κάποια αντικείμενα που μας έχουν δώσει αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά πρέπει να το κάνουμε αν πιάνουν πολύ χώρο και δεν μας αρέσουν πια.

Αν πρόκειται για κάποιο οικογενειακό κειμήλιο που δεν μας αρέσει και δεν ταιριάζει με την αισθητική της κουζίνας μας, μπορούμε να το δώσουμε σε κάποιο άλλο συγγενικό μας πρόσωπο που το θέλει και θα το αξιοποιήσει.

ΠΗΓΗ: Insider