Εννιά άσανας για τις μέρες μετά τις γιορτές

Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, αυτή τη φορά το τέλος των εορταστικών ημερών να μας βρει «αλώβητους» και ικανούς να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα ανανεωμένοι;
KateKitt via Getty Images

Οι εορταστικές μέρες μας φέρνουν χαρά και την ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους μας. Μπορεί, όμως, να φέρουν άγχος και κούραση, καθώς τρέχουμε να προλάβουμε τις υποχρεώσεις μας. Το μυαλό μας μοιρασμένο ανάμεσα στα θέλω και στα πρέπει, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. Κάτι τέτοιες στιγμές καλό είναι να θυμόμαστε να διατηρούμε αδιάσπαστη την προσοχή μας σε ό,τι κάνουμε. Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, αυτή τη φορά το τέλος των εορταστικών ημερών να μας βρει «αλώβητους» και ικανούς να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα ανανεωμένοι;

Οι εννιά άσανας της γιόγκα που ακολουθούν θα μας κρατήσουν γειωμένους και θα βοηθήσουν να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε στιγμές που αξίζει να γευτούμε.

1. Η θέση της Γάτας

.
Μαρία Χρυσοχεράκη
.

Ξεκινάμε σε θέση τραπεζάκι. Στην εισπνοή κοιτάμε ψηλά και υψώνουμε το στέρνο μας. Στην εκπνοή, καμπουριάζουμε και κοιτάμε προς τον αφαλό μας. Επαναλαμβάνουμε για 5 αναπνοές.

2. Σκύλος που κοιτάζει κάτω

.
Μαρία Χρυσοχεράκη
.

Από την προηγούμενη θέση θα πατήσουμε τα δάχτυλα των ποδιών στο πάτωμα και θα τεντώσουμε τα γόνατά μας, κινώντας τη λεκάνη πάνω και πίσω. Μένουμε για 4-5 αναπνοές.

3. Παραλλαγή της θέσης της Σελήνης

.
Μαρία Χρυσοχεράκη
.

Από την προηγούμενη θέση θα φέρουμε το δεξί πόδι μπροστά, στην εξωτερική μεριά του δεξιού χεριού. Το αριστερό γόνατο είναι στο πάτωμα. Μένουμε για 2-3 αναπνοές, εκτείνοντας το στέρνο. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε στη θέση του Σκύλου που Κοιτάζει Κάτω και θα επαναλάβουμε με το αριστερό πόδι να έρχεται μπροστά.

4. Παραλλαγή της θέσης της Καμήλας

.
Μαρία Χρυσοχεράκη
.

Ερχόμαστε στη γονατιστή θέση με τα χέρια στη μέση μας. Διευρύνουμε το στέρνο μας και κοιτάμε ψηλά, προσέχοντας να μην πονάει ο αυχένας μας. Μένουμε για 5 αναπνοές νιώθοντας τη σπονδυλική στήλη να υψώνεται.

5. Παραλλαγή της θέσης του Ήρωα

.
Μαρία Χρυσοχεράκη
.

Καθόμαστε στις φτέρνες μας και κρατάμε τα γόνατα μας στο άνοιγμα της λεκάνης ή και λίγο μεγαλύτερο. Αν αυτό είναι αρκετό, μένουμε σε αυτήν τη θέση για μερικές αναπνοές. Αν θέλουμε να εκταθούμε περισσότερο, θα γείρουμε πίσω και θα υψώσουμε το στέρνο προς τα πάνω. Χρησιμοποιούμε τις παλάμες μας για να σπρώξουμε το πάτωμα και να υψώσουμε ακόμα περισσότερο το στέρνο μας. Μένουμε για 5 αναπνοές.

6. Παραλλαγή της θέσης της Γέφυρας

.
Μαρία Χρυσοχεράκη
.

Ξαπλώνουμε σε ύπτια θέση. Τοποθετούμε ένα τουβλάκι κάτω απ’ το ιερό οστό. Αν δεν έχουμε τουβλάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικές διπλωμένες κουβέρτες. Σπρώχνουμε το πάτωμα με τα χέρια και τα πέλματα και υψώνουμε το στέρνο προς το πηγούνι. Μένουμε για 1 με 3 λεπτά.

7. Η θέση του χαρούμενου μωρού

.
Μαρία Χρυσοχεράκη
.

Βγάζουμε το τούβλο και μένουμε ξαπλωμένοι σε ύπτια θέση. Φέρνουμε τα γόνατα προς το στέρνο και πιάνουμε τις εξωτερικές ή τις εσωτερικές μεριές των πελμάτων μας. Κρατώντας λυγισμένα τα γόνατά μας, στοχεύουμε στις 90ο . Κρατάμε το ιερό οστό στο πάτωμα αν γίνεται. Μείνουμε για 5 αναπνοές.

8. Διάταση του ισχίου

.
Μαρία Χρυσοχεράκη
.

Κατεβάζουμε τα πόδια μας στο πάτωμα κρατώντας τα γόνατα λυγισμένα. Ακουμπάμε τον δεξί αστράγαλο πάνω απ’ το αριστερό γόνατο. Κρατώντας την αριστερή μεριά της λεκάνης σταθερή, απομακρύνουμε προσεκτικά το δεξί γόνατο, νιώθοντας μια ευχάριστη διάταση στην εξωτερική μεριά του δεξιού μηρού. Μένουμε για 1 με 3 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο πόδι.

9. Ύπτια στροφή

.
Μαρία Χρυσοχεράκη
.

Μένουμε ξαπλωμένοι σε ύπτια θέση. Λυγίζουμε το δεξί γόνατο, το φέρνουμε προς το στέρνο και στη συνέχεια, το κινούμε προς την αριστερή μεριά του κορμού μας. Το αριστερό πόδι μένει ελαφρώς λυγισμένο στο πάτωμα. Τα χέρια είναι στην έκταση. Μπορούμε είτε να κοιτάμε προς τα πάνω ή να στρίψουμε το κεφάλι μας προς τα δεξιά. Μένουμε για 5 αναπνοές και επαναλαμβάνουμε με το άλλο πόδι.

Καλές γιορτές!Μαρία Χρυσοχεράκη

(Για κάθε πληροφορία, ερώτηση ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Μαρία Χρυσοχεράκη fb Maria Hrisoheraki, insta pureyoga_mariahrisoheraki ή στο goldy.yogaonline@yahoo.gr)