Εννιά άσανας για τις μέρες μετά τις γιορτές

Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, αυτή τη φορά το τέλος των εορταστικών ημερών να μας βρει «αλώβητους» και ικανούς να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα ανανεωμένοι;
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Οι εορταστικές μέρες μας φέρνουν χαρά και την ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους μας. Μπορεί, όμως, να φέρουν άγχος και κούραση, καθώς τρέχουμε να προλάβουμε τις υποχρεώσεις μας. Το μυαλό μας μοιρασμένο ανάμεσα στα θέλω και στα πρέπει, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. Κάτι τέτοιες στιγμές καλό είναι να θυμόμαστε να διατηρούμε αδιάσπαστη την προσοχή μας σε ό,τι κάνουμε. Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, αυτή τη φορά το τέλος των εορταστικών ημερών να μας βρει «αλώβητους» και ικανούς να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα ανανεωμένοι;

Οι εννιά άσανας της γιόγκα που ακολουθούν θα μας κρατήσουν γειωμένους και θα βοηθήσουν να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε στιγμές που αξίζει να γευτούμε.

1. Η θέση της Γάτας

.
.

Ξεκινάμε σε θέση τραπεζάκι. Στην εισπνοή κοιτάμε ψηλά και υψώνουμε το στέρνο μας. Στην εκπνοή, καμπουριάζουμε και κοιτάμε προς τον αφαλό μας. Επαναλαμβάνουμε για 5 αναπνοές.

2. Σκύλος που κοιτάζει κάτω

.
.

Από την προηγούμενη θέση θα πατήσουμε τα δάχτυλα των ποδιών στο πάτωμα και θα τεντώσουμε τα γόνατά μας, κινώντας τη λεκάνη πάνω και πίσω. Μένουμε για 4-5 αναπνοές.

3. Παραλλαγή της θέσης της Σελήνης

.
.

Από την προηγούμενη θέση θα φέρουμε το δεξί πόδι μπροστά, στην εξωτερική μεριά του δεξιού χεριού. Το αριστερό γόνατο είναι στο πάτωμα. Μένουμε για 2-3 αναπνοές, εκτείνοντας το στέρνο. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε στη θέση του Σκύλου που Κοιτάζει Κάτω και θα επαναλάβουμε με το αριστερό πόδι να έρχεται μπροστά.

4. Παραλλαγή της θέσης της Καμήλας

.
.

Ερχόμαστε στη γονατιστή θέση με τα χέρια στη μέση μας. Διευρύνουμε το στέρνο μας και κοιτάμε ψηλά, προσέχοντας να μην πονάει ο αυχένας μας. Μένουμε για 5 αναπνοές νιώθοντας τη σπονδυλική στήλη να υψώνεται.

5. Παραλλαγή της θέσης του Ήρωα

.
.

Καθόμαστε στις φτέρνες μας και κρατάμε τα γόνατα μας στο άνοιγμα της λεκάνης ή και λίγο μεγαλύτερο. Αν αυτό είναι αρκετό, μένουμε σε αυτήν τη θέση για μερικές αναπνοές. Αν θέλουμε να εκταθούμε περισσότερο, θα γείρουμε πίσω και θα υψώσουμε το στέρνο προς τα πάνω. Χρησιμοποιούμε τις παλάμες μας για να σπρώξουμε το πάτωμα και να υψώσουμε ακόμα περισσότερο το στέρνο μας. Μένουμε για 5 αναπνοές.

6. Παραλλαγή της θέσης της Γέφυρας

.
.

Ξαπλώνουμε σε ύπτια θέση. Τοποθετούμε ένα τουβλάκι κάτω απ’ το ιερό οστό. Αν δεν έχουμε τουβλάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικές διπλωμένες κουβέρτες. Σπρώχνουμε το πάτωμα με τα χέρια και τα πέλματα και υψώνουμε το στέρνο προς το πηγούνι. Μένουμε για 1 με 3 λεπτά.

7. Η θέση του χαρούμενου μωρού

.
.

Βγάζουμε το τούβλο και μένουμε ξαπλωμένοι σε ύπτια θέση. Φέρνουμε τα γόνατα προς το στέρνο και πιάνουμε τις εξωτερικές ή τις εσωτερικές μεριές των πελμάτων μας. Κρατώντας λυγισμένα τα γόνατά μας, στοχεύουμε στις 90ο . Κρατάμε το ιερό οστό στο πάτωμα αν γίνεται. Μείνουμε για 5 αναπνοές.

8. Διάταση του ισχίου

.
.

Κατεβάζουμε τα πόδια μας στο πάτωμα κρατώντας τα γόνατα λυγισμένα. Ακουμπάμε τον δεξί αστράγαλο πάνω απ’ το αριστερό γόνατο. Κρατώντας την αριστερή μεριά της λεκάνης σταθερή, απομακρύνουμε προσεκτικά το δεξί γόνατο, νιώθοντας μια ευχάριστη διάταση στην εξωτερική μεριά του δεξιού μηρού. Μένουμε για 1 με 3 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε με το άλλο πόδι.

9. Ύπτια στροφή

.
.

Μένουμε ξαπλωμένοι σε ύπτια θέση. Λυγίζουμε το δεξί γόνατο, το φέρνουμε προς το στέρνο και στη συνέχεια, το κινούμε προς την αριστερή μεριά του κορμού μας. Το αριστερό πόδι μένει ελαφρώς λυγισμένο στο πάτωμα. Τα χέρια είναι στην έκταση. Μπορούμε είτε να κοιτάμε προς τα πάνω ή να στρίψουμε το κεφάλι μας προς τα δεξιά. Μένουμε για 5 αναπνοές και επαναλαμβάνουμε με το άλλο πόδι.

Καλές γιορτές!Μαρία Χρυσοχεράκη

(Για κάθε πληροφορία, ερώτηση ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Μαρία Χρυσοχεράκη fb Maria Hrisoheraki, insta pureyoga_mariahrisoheraki ή στο goldy.yogaonline@yahoo.gr)