ΔΙΕΘΝΕΣ
26/03/2018 18:05 EEST | Updated 27/03/2018 12:06 EEST

Κλιμακώνεται η ένταση στο Κόσοβο μετά τη σύλληψη σέρβου αξιωματούχου

Anadolu Agency via Getty Images

Ένταση επικρατεί στο Κόσοβο. Η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε τον Μάρκο Τζούριτς, διευθυντή του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, ενώ λίγη ώρα αργότερα αποφασίστηκε η απέλασή του. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας ο Τζούριτς τοποθετήθηκε σε τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας το οποίο, συνοδεία πολλών οχημάτων, κατευθύνθηκε προς την συνοριακή διάβαση Merdare για να παραδοθεί στις σερβικές αρχές.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, τις επόμενες ημέρες η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την ποινή που θα του επιβληθεί, ενώ αναφέρεται ότι για τέτοια αδικήματα προβλέπεται η απαγόρευση εισόδου στη χώρα ακόμη και δια παντός.

Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς συνελήφθη σήμερα το απόγευμα στην Μιτρόβιτσα κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της σερβικής μειονότητας. Η είσοδός του στο Κόσοβο θεωρήθηκε παράνομη με δεδομένο ότι εισήλθε χωρίς να έχει την άδεια της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Η σύλληψη του Τζούριτς προκάλεσε ένταση στο βόρειο Κόσοβο όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα ακούστηκαν οι σειρήνες που συνήθως ενεργοποιούνται από τους Σέρβους όταν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή απειλή. 

Στις 19:30 τοπική ώρα (20:30 ώρα Ελλάδος) στο Βελιγράδι άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Τα ΜΜΕ στο Βελιγράδι αναφέρουν επίσης ότι αμέσως μετά την σύλληψη του Τζούριτς ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ΥΠΕΞ του Κοσόβου με χθεσινή ανακοίνωσή του είχε απαγορεύσει την είσοδο στον Σέρβο κυβερνητικό αξιωματούχο και προειδοποίησε ότι αν επιχειρήσει να εισέλθει παράνομα θα συλληφθεί. Επίσης στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν Σέρβο πολιτικό. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς αντιδρώντας δήλωσε ωστόσο ότι «παρά την απαγόρευση της Πρίστινας η σερβική αντιπροσωπεία θα βρει τρόπο να φτάσει στην Μιτρόβιτσα». 

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η συνοριακή αστυνομία απαγόρευσε και την είσοδο των υπουργών Άμυνας και Πολιτισμού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν και Βλάνταν Βουκουσάβλιεβιτς, οι οποίοι επισκέπτονταν σερβικά μοναστήρια.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)