Ένταση στη Βουλή λόγω δηλώσεων του Άγγελου Συρίγου για το Πολυτεχνείο

Έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης.
.
.
Eurokinissi

Την έντονη αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε αναφορά του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, για τη δικτατορία και τους λόγους της πτώσης της, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ.

Ο κ. Συρίγος, αν και αναφέρθηκε στη «φωτεινότητα» της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, είπε πως η χούντα δεν έπεσε από μαζικές λαϊκές αντιδράσεις με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, πορείες και εσωτερική αντίσταση, μα κυρίως υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας. Όπως είπε, υπήρξαν μεμονωμένες ενέργειες από κάποιους γενναίους Έλληνες που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από την δικτατορία, και «αυτό που δεν έγινε από τον ελληνικό λαό όταν υπήρχε η χούντα έπρεπε να αναπληρωθεί μετά. Μετά το ’74 είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρά μας, αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας, αφού είχαμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς το αντιστασιακό μας καθήκον». Επίσης είπε πως το Πολυτεχνείο πήρε «μυθικές διαστάσεις» και ότι οι εθιμικές πορείες καταλήγουν σε ταβέρνες με παϊδάκια.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν, με τον Χρήστο Γιαννούλη να κάνει λόγο για «ιστορική προσβολή» και να ρωτά αν ο κ. Συρίγος είναι νοσταλγός του ’67, και τον Νίκο Βούτση να κάνει λόγο για στρατηγική αναθεώρησης του κοινωνικού και πολιτικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης και για «απαράδεκτη απόπειρα» να ξαναγραφτεί η ιστορία της περιόδου. Από πλευράς του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε λόγο για παρέμβαση «πραγματικά προσβλητική για το ελληνικό κοινοβούλιο», προσθέτοτνας πως «επειδή εσείς δεν έχετε συμφιλιωθεί με τις αξίες της Μεταπολίτευσης, δεν έχετε δικαίωμα να προσβάλετε εδώ μέσα, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, τις μεγάλες αξίες που ακόμη εμπνέουν, όχι μόνο τη νέα γενιά, αλλά όλο το φάσμα του δημοκρατικού κόσμου. Να ανασκευάσετε. Δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτό τον θώκο».

Ο υφυπουργός από πλευράς του είπε πως «είναι προφανές ότι ένας τέτοιος λόγος ενοχλεί την αντιπολίτευση», συμπληρώνοντας πως έγινε προσπάθεια διαστρέβλωσης των λεγομένων του με στόχο να αλλάξει η συζήτηση από το νομοσχέδιο. «Με κάθε σεβασμό σε όλους τους γενναίους που αντιστάθηκαν κατά της δικτατορίας αλλά δεν έπεσε γι αυτό το λόγο η δικτατορία» είπε.

Από πλευράς το ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για «αναθεώρηση της ιστορίας», καλώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να πάρει θέση και προσθέτοντας πως «ή ο κ. Συρίγος θα ανακαλέσει ή θα πρέπει να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση».

Στις δηλώσεις του κ. Συρίγου αντέδρασε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, λέγοντας πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του λαού και του φοιτητικού κινήματος, ενώ ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ είπε πως η αντίσταση στη χούντα πήρε πολλές μορφές και δεν ήταν μόνο η στιγμή του Πολυτεχνείου. «Το να σας πω δεν ντρέπεστε είναι λίγο, τα είπατε συνειδητά», είπε.

Αντιπαράθεση για Βερναρδάκη

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τα δύο κόμματα για λογική καφενείου και τόνισε ότι το κόμμα του δεν κυλιέται σε αυτό το φοβερό ζόφο της πολιτικής.

Νωρίτερα, η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, Ζέτα Μακρή, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για εκκωφαντική σιωπή απέναντι σε μια απερίφραστα καταδικαστέα, ανήθικη και ανοίκεια επίθεση που δέχτηκε η υπουργός Παιδείας από στέλεχος του.

«Μισό συγνώμη με το στανιό είπε ο κ. Βερναρδάκης, ανασκευάζοντας και λέγοντας ότι έπρεπε να πει Μήδεια την υπουργό. Όσο εξαιρετικά ανήθικο είναι ένας πρώην υπουργός και καθηγητής πανεπιστημίου και στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα να κάνει ανήθικη προσωπική επίθεση στην υπουργό Παιδείας, άλλο τόσο ανήθικη είναι και η εκκωφαντική σιωπή του κ. Τσίπρα», επεσήμανε η κ. Μακρή.

«Μετά το πράσινο φως που έδωσε χθες με την παρέμβασή του, στη βουλή ο πρωθυπουργός για μία πολιτική αντιπαράθεση, η πολιτική ζωή πνίγεται στη τοξικότητα και συνιστά συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης», αντέτεινε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Ήταν εντελώς λάθος και άστοχη και ζήτησε συγγνώμη ο κ. Βερναρδάκης και δεν επανήλθε. Εμείς δεν θα μιλήσουμε για «εκτσογλανισμό», της πολιτικής ζωής, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, και για «νοβαρτισμό». Εμείς θα μιλάμε για αυταρχισμό και τοξικότητα που βουλιάζει στο βούρκο τη πολιτική», συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, έκανε λόγο για θράσος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ακόμα δεν έχει ζητήσει συγνώμη για το ατόπημα του να σπιλώσει και να διασύρει 10 πολιτικά πρόσωπα και εξακολουθεί να μιλά για τη Νοβάρτις».

«Όσο ο πρόεδρος σας κρύβεται και δεν έρχεται εδώ να πει ένα συγγνώμη και δεν αποπέμπει τον κ. Βερναρδάκη, δεν μιλά για κάθε ανάρτηση του κ. Πολάκη, τόσο οι αναρτήσεις τοξικότητας θα ωθούνται από τον ίδιο. Είναι πολιτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να πάτε σε εκλογές με τοξικότητα γιατί έχετε ένδεια επιχειρημάτων. Εμείς όμως θα μείνουμε μακριά από τη τοξικότητα σας και θα μιλάμε για μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα, ότι φυγομαχεί. «Δεν έχει φωνή ο αρχηγός σας. Κρύβεται δύο μέρες πίσω από εσάς. Πρέπει όμως να τοποθετηθεί απέναντι στην ανήθικη επίθεση του στελέχους του, εναντίον της υπουργού Παιδείας. Έπρεπε να τον διαγράψει. Ούτε μισή συγνώμη δεν μπορεί να πει ο κ. Τσίπρας και κρύβεται. Η ταϊβανοποίηση της ελληνικής πολιτικής ζωής δεν μπορεί να περάσει», ανέφερε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, έκανε λόγο για «προσβλητική για τη ποιότητα της δημοκρατίας συζήτηση που γίνεται εντός και εκτός βουλής». «Η δημοκρατία μπορεί να αποδειχθεί ανθεκτική και εύθραυστη αλλά αυτό εξαρτάται από το μέτρο και την ευθύνη της πολιτικής συμπεριφοράς όλων όσων καλούμαστε να την υπερασπιστούμε», τόνισε ο κ. Καστανίδης και συμπλήρωσε: «Όσο καταδικαστέα είναι η εκφορά πολιτικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της υπουργού Παιδείας, τόσο καταδικαστέα είναι και η απόπειρα του πρωθυπουργού να συνδέσει την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του συγκροτήματος «Real» με το ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε ζήσει στο παρελθόν τη σύνδεση της τρομοκρατίας με πολιτικούς. Το μέτρο της ευθύνης στη δική μας συμπεριφορά μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Από πλευράς του ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο, κατέκρινε τις δηλώσεις Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή ακρότητα...μια πρωτοφανή αθλιότητα, να συνδέσει την επίθεση την εμπρηστική με τη πολιτική αντιπαράθεση για τα εκπαιδευτικά θέματα και να αφήσει αισχρά υπονοούμενα για τους πολιτικούς του αντιπάλους».

«Το γάντι του διχασμού που έριξε χτες ο κύριος Μητσοτάκης από αυτό το βήμα εμείς δεν πρόκειται να το σηκώσουμε», είπε και αρνήθηκε να «παρασυρθεί» ,όπως είπε, στον «τοξικό του κατήφορο», που είναι «επικίνδυνος για τη Δημοκρατία» και «για τον τόπο». Αναφερόμενος στην ανάρτηση Βερναρδάκη, έκανε λόγο για «άστοχη, ατυχή και απαράδεκτη διατύπωση» που «απεσύρθη αμέσως» και ο βουλευτής «ζήτησε συγγνώμη», ενώ τόνισε πως «δεν εκφράζει ούτε το κόμμα» ούτε εκείνον «προσωπικά».

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή