Τι δείχνουν τα αποτελέσματα από την πρώτη έρευνα σκόπιμης μόλυνσης ατόμων με κορονοϊό

Νέα δεδομένα για τον ιό, χρήσιμα συμπεράσματα και ενθαρρυντικά ευρήματα.
Dado Ruvic via Reuters

Η πρώτη δοκιμή «ανθρώπινης πρόκλησης» παγκοσμίως στην οποία εθελοντές εκτέθηκαν σκόπιμα στον κορονοϊό για να προωθηθεί η έρευνα για τη νόσο, έδειξε ότι είναι ασφαλής για υγιείς νεαρούς ενήλικες, δήλωσαν οι επικεφαλής της μελέτης την Τετάρτη.

Τα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφάλεια αυτού του μοντέλου και έτσι θα μπορούσαν να μπουν οι βάσεις για μελλοντικές μελέτες για τη δοκιμή νέων εμβολίων και φαρμάκων κατά της COVID-19.

Το Open Orphan εκτελεί το πρότζεκτ, το οποίο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, με το Imperial College του Λονδίνου, την ειδική ομάδα εμβολίων της βρετανικής κυβέρνησης και την κλινική εταιρεία hVIVO.

Οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει ανάλογες δοκιμές σε ανθρώπους εδώ και δεκαετίες για να μάθουν περισσότερα για ασθένειες όπως η ελονοσία, η γρίπη, ο τύφος και η χολέρα, με στόχο να αναπτύξουν θεραπείες και εμβόλια εναντίον τους.

Ξανακόλλησαν κορονοϊό

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκίνησαν μια τέτοια δοκιμή, η οποία προσπάθησε να μολύνει εκ νέου ανθρώπους που είχαν προηγουμένως νοσήσει από COVID-19, σε μια προσπάθεια να εμβαθύνουν την κατανόηση σχετικά με την ανοσία, αντί να μολύνουν τους ανθρώπους για πρώτη φορά.

Η δοκιμή εξέθεσε 36 υγιείς άνδρες και γυναίκες, εθελοντές ηλικίας 18-29 ετών στο αρχικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, και τους παρακολούθησε στενά σε ελεγχόμενο περιβάλλον καραντίνας. Θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για 12 μήνες μετά την έξοδο από το κέντρο καραντίνας.

Κανείς δεν εμφάνισε σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα και το μοντέλο μελέτης για αποδείχθηκε ασφαλές στους υγιείς νεαρούς ενήλικες.

«Τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας πιστεύεται ότι είναι οι κύριοι οδηγοί της πανδημίας και αυτές οι μελέτες, οι οποίες είναι αντιπροσωπευτικές της ήπιας λοίμωξης, επιτρέπουν τη λεπτομερή διερεύνηση των παραγόντων που ευθύνονται για τη μόλυνση και την εξάπλωση της πανδημίας», δήλωσε ο Κρις Τσίου, επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής και καθηγητής μολυσματικών ασθενειών.

Μετά από 48 ώρες τα πρώτα συμπτώματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, ότι τα συμπτώματα αρχίζουν να αναπτύσσονται κατά μέσο όρο περίπου δύο ημέρες μετά την επαφή με τον ιό.

Η μόλυνση εμφανίζεται πρώτα στο λαιμό. Ο μολυσματικός ιός κορυφώνεται περίπου πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση και, σε αυτό το στάδιο, είναι σημαντικά πιο άφθονος στη μύτη παρά στο λαιμό.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα τεστ πλευρικής ροής είναι ένας αξιόπιστος δείκτης για το εάν υπάρχει μολυσματικός ιός και επομένως το άτομο είναι πιθανό να μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

Δεκαοκτώ από τους εθελοντές μολύνθηκαν, 16 από τους οποίους ανέπτυξαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα κρυολογήματος, όπως βουλωμένη μύτη ή καταρροή, φτέρνισμα και πονόλαιμο

Κάποιοι εμφάνισαν πονοκεφάλους, πόνους στους μύες/αρθρώσεις, κόπωση και πυρετό. Κανένας δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα. Δύο συμμετέχοντες αποκλείστηκαν από την τελική ανάλυση μετά την ανάπτυξη αντισωμάτων μεταξύ της αρχικής παρακολούθησης και του εμβολιασμού.

Δεκατρείς μολυσμένοι εθελοντές ανέφεραν ότι έχασαν προσωρινά την όσφρησή τους, αλλά αυτή επανήλθε στο φυσιολογικό μέσα σε 90 ημέρες σε όλους τους συμμετέχοντες εκτός από τρεις – οι υπόλοιποι συνεχίζουν να παρουσιάζουν βελτίωση μετά από τρεις μήνες.

Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στους πνεύμονές τους ή σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε κανέναν συμμετέχοντα.

Δημοφιλή