ΔΙΕΘΝΕΣ
24/08/2018 20:52 EEST | Updated 24/08/2018 21:11 EEST

Εντολή Τραμπ στον Πομπέο: Μην πας στη Βόρεια Κορέα

Leah Millis / Reuters

Να ακυρώσει το προγραμματισμένο του ταξίδι στη Βόρεια Κορέα ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο καθώς «δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος» στο θέμα της αποπυρηνικοποίησης. 

Υπενθυμίζεται πως ο Πομπέο θα επισκέπτονταν την Πιόνγιανγκ την επόμενη εβδομάδα θέλοντας να εποπτεύσει την πρόοδο στη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου.

Σημειώνεται ότι Ουάσιγκτον και Πιόνγιανγκ έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο της συνόδου των δύο προέδρων στις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη.

Η Βόρεια Κορέα έχει δεσμευτεί για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων της Δύσης.

«Ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να μην πάει στη Βόρεια Κορέα σε αυτό το στάδιο, γιατί έχω την αίσθηση ότι δεν κάνουμε επαρκή πρόοδο όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο Τραμπ.

«Λόγω της πολύ πιο σκληρής στάσης μας στο εμπόριο απέναντι στην Κίνα, νομίζω ότι δεν βοηθούν πια όπως προηγουμένως (σ.σ. οι Κινέζοι) στη διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης», πρόσθεσε.

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζει δημοσίως την απογοήτευσή του για την έλλειψη συγκεκριμένης προόδου σε ό,τι αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Ο Τραμπ έστειλε πάντως «τις θερμότερες ευχές και τον σεβασμό του» στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, συμπληρώνοντας: «Ανυπομονώ να τον δω σύντομα». Όπως έγραψε, και ο Πομπέο ανυπομονεί να πάει ξανά στη Βόρεια Κορέα στο εγγύς μέλλον, κάτι που πιθανότατα θα γίνει αφού επιλυθεί το θέμα της εμπορικής σχέσης των ΗΠΑ με την Κίνα.

Ο Πομπέο είχε ανακοινώσει χθες ότι επρόκειτο να ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στη Βόρεια Κορέα, μαζί με τον νέο ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Μπίγκαν σε μια προσπάθεια να πείσουν τη βορειοκορεατική ηγεσία να εγκαταλείψει το πυρηνικό οπλοστάσιό της. Αυτή θα ήταν η τέταρτη επίσκεψη του υπουργού στη Βόρεια Κορέα και η δεύτερη μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ στη Σιγκαπούρη.

Sponsored Post