Χρυσή, ρωμαϊκή κορώνα ανακαλύφθηκε σε εργοτάξιο της Σμύρνης

Μαζί με άλλα κεραμικά θραύσματα και άλλα χρυσά αντικείμενα.

Μια χρυσή κορώνα και ερείπια ενός τάφου που πιστεύεται πως ανήκαν σε έναν ευγενή που έζησε κατά την ρωμαϊκή περίοδο ανακάλυψανεργάτες που εργάζονται για την κατασκευή ενός κτιρίου στην περιοχή Alsancak της Σμύρνης.

Η ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή προγραμματίστηκε από την Διεύθυνση Μουσείων της Σμύρνης.

Κατά την διάρκεια των εργασιών εντοπίστηκε επίσης ένας σκεπαστός τάφος, που ονομάζεται σαρκοφάγος, κεραμικά θραύσματα και άλλα χρυσά αντικείμενα, όπως και η εν λόγω κορώνα.

Οι επικεφαλής των ερευνών διαπίστωσαν πως τα ευρήματα ανήκαν σε ευγενή ή ανώτερο κυβερνήτη που έζησε περίπου 2.000 χρόνια πριν.

Το Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σμύρνης αποφάσισε να χαρακτηρίσει την περιοχή ως «αρχαιολογικό χώρο τρίτου βαθμού» λόγω του γεγονότος ότι τα «κομμάτια μπορεί να ανήκουν σε περισσότερες από μία ταφές σαρκοφάγου στην περιοχή», η οποία παρέχει σημαντικά δεδομένα σχετικά με την νεκρόπολη του συγκεκριμένου οικισμού της Σμύρνης.

Σύμφωνα με την απόφαση, πριν χορηγηθεί η άδεια κατασκευής στο σημείο που έγινε η ανασκαφή και την γύρω, θα πραγματοποιηθούν ανασκαφές γεώτρησης και θα γίνει ανασκόπηση από τους εμπειρογνώμονες της Διεύθυνσης Μουσείων της Σμύρνης.

Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί πως τυχόν κατασκευαστικές εργασίες δεν θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή πριν δώσει άδεια το πρώτο Συμβουλίο Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Σμύρνης.

(Με πληροφορίες από Hurriyetdailynews)

Δημοφιλή