ΗΠΑ: Αντιμέτωπες με νέα στάση πληρωμών την 1η Ιουνίου - Συνάντηση με το Κογκρέσο ζητά ο Μπάιντεν

Το «όριο» των 31,4 τρισ. καλύφθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και οι ΗΠΑ αποφεύγουν μέχρι σήμερα την στάση πληρωμών χάρη σε προσωρινά μέτρα
LEAH MILLIS via Reuters

Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας στάσης πληρωμών, την 1η Ιουνίου, βρίσκονται οι ΗΠΑ με τον Τζο Μπάιντεν να ζητά συνάντηση στις 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο από τους ηγέτες του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, να ενεργήσουν άμεσα και χωρίς όρους για να αυξηθεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους και να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, κάλεσε τα τέσσερα κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου να συναντηθούν μαζί του την ερχόμενη Τρίτη, μερικές ώρες μετά την προειδοποίηση της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν πως η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών «από την 1η Ιουνίου».

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη ανεπτυγμένη οικονομία του κόσμου όπου το κοινοβούλιο καλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αυξάνει το όριο δανεισμού της κυβέρνησης.

Το πολυσυζητημένο «όριο» των 31,4 τρισεκατομμυρίων καλύφθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και οι ΗΠΑ αποφεύγουν μέχρι εδώ την κήρυξη στάσης πληρωμών χάρη σε προσωρινά μέτρα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν για να συναινέσουν στην αύξησή του δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για μια δεκαετία, που ο πρόεδρος αρνείται να συζητήσει καν.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή