ΗΠΑ: Δεκάδες υποσιτισμένες νεκρές φάλαινες ξεβράζονται στην Δυτική Ακτή

Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2000.
Justin Sullivan via Getty Images / HuffPost US

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από την αυξητική τάση που παρατηρείται στον αριθμό των νεκρών ή ετοιμοθάνατων γκρίζων φαλαινών που ξεβράζονται στην Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς αυτές μεταναστεύουν από το Μεξικό στην Αλάσκα.

Με άρθρο της η αμερικάνικη έκδοση της HuffPost US, αναφέρει πως, τουλάχιστον 58 γκρίζες φάλαινες έχουν βρεθεί κατά μήκος των ακτών, από την Καλιφόρνια εως την Αλάσκα, από την Πέμπτη 14 Μαϊου, σύμφωνα με το CNN.

Justin Sullivan via Getty Images / HuffPost US

Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2000, όταν 131 γκρίζες φάλαινες είχαν εξοκείλει με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο. Πολλές από αυτές που ξεβράστηκαν το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε από τους επιστήμονες πως ήταν φανερά αδυνατισμένες, με πιο προφανή αιτία τον υποσιτισμό.

Ο πληθυσμός της γκρίζας φάλαινας στον βορειοανατολικό Ειρηνικό, περνάει τον μισό χρόνο κοντά στην ακτή της Αλάσκα, όπου και τρέφεται και τον άλλο μισό στα ζεστά νερά του Μεξικό, όπου οι μητέρες γεννούν.

Robert Harding Picture Libr. Ltd via Getty Images / HuffPost US

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ωκεανικής Ατμοσφαιρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών (National Oceanic and Atmospheric Administration), Μάικλ Μάιλσταϊν, στο CNN, «εξακολουθεί να προκαλεί απορία γιατί οι φάλαινες είναι υποσιτισμένες, αν και θα μπορούσε να έχει να κάνει με τις υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται τα τελευταία δύο χρόνια στα νερά της Αλάσκα, επηρεάζοντας έτσι τις τροφές που καταναλώνουν, όπως είναι οι γαρίδες».

Σύμφωνα με τον βιολόγο Τζον Καλαμποκίδη, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Cascadia Research, ο συνολικός - πραγματικός αριθμός των γκρίζων φαλαινών, που πέθαναν αυτή την εποχή, είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ξεβράστηκαν στις ακτές.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μόνο το 10% των νεκρών φαλαινών ετησίως, ξεβράζεται στις ακτές.

Πηγή: HuffPost US

Δημοφιλή