ΔΙΕΘΝΕΣ
02/02/2020 16:02 EET

ΗΠΑ: Η διάσημη μαρμότα της Πενσυλβάνια προβλέπει πρόωρη άνοιξη για το 2020

Ο συμπαθέστατος Φιλ σπάνια πέφτει έξω στις εκτιμήσεις του.

ASSOCIATED PRESS

Ο Φιλ από την Πενσυλβάνια, η πιο διάσημη μαρμότα του κόσμου, «μίλησε»: «Φέτος θα έχουμε πρόωρη άνοιξη».

Στο πλαίσιο της περίφημης Ημέρας της Μαρμότας (από αυτήν πήρε το όνομά της η γνωστή ταινία), η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, τα μέλη του συλλόγου «Μαρμότα του Πανξσατόνεϊ» συγκεντρώθηκαν με την ανατολή το ηλίου για να παρακολουθήσουν την πρόβλεψη του συμπαθέστατου τρωκτικού - την 134η  σύμφωνα με το Γραφείο Τουρισμού της Πενσυλβάνια.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Υπό τις ιαχές «Φιλ» του πλήθους, ο μικρόσωμος αρκόμυς (σ.σ. η επιστημονική ονομασία του ζώου» υψώθηκε στον αέρα για να «χαιρετήσει» τους συγκεντρωμένους, προτού «ανακοινώσει» την απόφασή του.

 

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Στη συνέχεια «ενημέρωσε» τα πλήθη ότι η άνοιξη θα έρθει νωρίτερα φέτος.

Η ετήσια εκδήλωση έχει την προέλευσή της σε ένα γερμανικό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο η σκιά της μαρμότας στις 2 Φεβρουαρίου δείχνει αν ο χειμώνας θα συνεχιστε ί- εναλλακτικά, η άνοιξη έρχεται νωρίτερα. Για την ακρίβεια, υποτίθεται πως αν η μαρμότα δει τη σκιά της καθώς βγαίνει από το λαγούμι της, έρχονται άλλες έξι εβδομάδες χειμώνα - αν όχι, έρχεται η άνοιξη πιο νωρίς.

ASSOCIATED PRESS

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών - από το 2015 έως το 2019 - ο Φιλ έχει προβλέψει έξι περισσότερες εβδομάδες χειμώνα τρεις φορές και πρόωρη άνοιξη δύο φορές.

Σύμφωνα με τα αρχεία που χρονολογούνται από το 1887, ο τριχωτός «προφήτης» της Πενσυλβλάνια έχει προβλέψει μεγαλύτερο χειμώνα πάνω από 100 φορές, καθιστώντας τη φετινή πρόβλεψη μια από τις αρκετά σπάνιες.

Τα μέλη του συλλόγου ισχυρίζονται ότι το ποσοστό ακρίβειας των προβλέψεων της μαρμότας ξεπερνά το 80%, υποστηρίζοντας ότι κάθε φορά που η πρόβλεψη είναι λανθασμένη ευθύνεται ο υπεύθυνος της «μετάφρασης» του μηνύματος ρτου ζώου. Οι πιο αμερόληπτες εκτιμήσεις τοποθετούν την ακρίβεια των προβλέψεων αυτών στο 35% - 40%. 

(με πληροφορίες από Associated Press)