ΔΙΕΘΝΕΣ
11/04/2019 19:31 EEST | Updated 11/04/2019 20:34 EEST

ΗΠΑ: Θανατική ποινή για τις αμβλώσεις συζητάει το Τέξας

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου ζητούν ίση προστασία για όλους.

Sean Pavone via Getty Images

Η πολιτεία του Τέξας και οι νομοθέτες της άκουσαν με προσοχή την Τρίτη 9 Απριλίου, όλους όσοι τάσσονται υπέρ ενός νόμου που θα χαρακτηρίζει την άμβλωση ως ποινικό αδίκημα, με αποτέλεσμα, να απειλεί με την θανατική, όποια γυναίκα ακολουθήσει την συγκεκριμένη διαδικασία.

Σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της HuffPost UK, 446 πολίτες υποστήριξαν ενώπιον της Επιτροπής Δικαστικής και Πολιτικής Νομολογίας του Τέξας, τον νόμο για την κατάργηση της άμβλωσης ή αλλιώς ως «Νομοσχέδιο 896», το οποίο θα την χαρακτηρίζει παράνομη, άσχετα με την απόφαση του όποιου δικαστηρίου, ομοσπονδιακού νόμου ή εκτελεστικού διατάγματος. Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπο της Πολιτείας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τονι Τίντερχολτ.

Οι νομοθέτες αφού άκουσαν όλους τους υποστηρικτές του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ολοκλήρωσαν την ακροαματική διαδικασία γύρω στις 3πμ. με τις καταθέσεις 54 πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και πολλών γυναικών, οι οποίοι αντιτίθενται στην κατάργηση της άμβλωσης.

Οι υποστηρικτές είχαν μαζευτεί στο Τέξας Κάπιταλ Ροτούντα από την Δευτέρα το βράδυ, οι οποίοι ζητούσαν «ίση προστασία για όλους».

Το «Νομοσχέδιο 896» θα απαγορεύει την αμβλωση σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται και μάλιστα δεν θα κάνει κανένα διαχωρισμό σε θέματα βιασμού ή αιμομιξίας, ενώ θα κατηγορείται για φόνο όχι μόνο η γυναίκα αλλά και αυτός που θα την πραγματοποιεί.

Παράλληλα χαρακτηρίζεται το έμβρυο, ως ζωντανός οργανισμός, από την στιγμή της γονιμοποίησης, πράγμα που σημαίνει, πως απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα του νόμου όπως κάθε άλλο παιδί.

Να επισημάνουμε πως το νομοσχέδιο 896 έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών του 1973, η οποία έδινε το δικαίωμα για μία τέτοια διαδικασία, έως τον τρίτο μήνα της κύησης. Η υπόθεση γνωστή με το όνομα «Roe v Wade», ανέφερε πως ο τότε νόμος της πολιτείας του Τέξας που χαρακτήριζε έγκλημα την άμβλωση, παραβίαζε τα δικαιώματα της γυναίκας που επιθυμούσε την διακοπή της κύησης.

Ο Τονι Τίντερχολτ, παρουσίασε το νομοσχέδιο τον Ιανουάριο του 2017 χωρίς όμως να οριστεί τότε κάποια ακροαματική διαδικασία ενώ είχε δεχτεί και απειλές κατά της ζωής του. Τελικά ο πρόεδρος της επιτροπής Τζεφ Λιτς ενέδωσε στις πιέσεις και όρισε ακροαματική διαδικασία στις αρχές Απριλίου αν και όπως δήλωσε παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι σε ένα καταφανώς αντισυνταγματικό νομοσχέδιο.

Οσο για την οργάνωση Texas Alliance for Life, που τάσσεται κατά των αμβλώσεων, ξεκαθάρισε πως αντιτίθενται σθεναρά απέναντι στο νομοσχέδιο 896, καθώς όχι μόνο είναι αντισυνταγματικό, αλλά ποινικοποιεί την γυναίκα που την πραγματοποιεί.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται αυτή την στιγμή σε εκκρεμότητα.

 Πηγή: HuffPost UK