ΔΙΕΘΝΕΣ
19/01/2021 07:25 EET

ΗΠΑ: Εχασαν την όσφρησή τους λόγω κορονοϊού και παρά λίγο να καούν ζωντανοί

«Από τύχη δεν θρήνησαν θύματα», σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Μία οικογένεια στο Τέξας, που έχει χάσει την όσφρηση της λόγω κορονοϊού, παραλίγο να καεί ζωνατνή όταν το σπίτι που διέμενε πήρε φωτιά καθώς δεν μπορούσαν να μυρίσουν τον καπνό.

Ευτυχώς που η 17χρονη κόρη των Ριβέρα, Μπιάνκα, που δεν έχει κολήσει τον ιό, αντλήφθηκε την κατάσταση και με σωτήριες και άμεσες κινήσεις απομάκρυνε από το σπίτι στην περιοχή Γουάκο, τα τρία μέλη της οικογένειας της μαζί και τους τέσσερις σκύλους.

«Δεν χαρακτηρίζω τον εαυτό μου ήρωα», ήταν τα πρώτα λόγια της Μπιάνκα στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KWTX. Και συνέχισε λέγοντας ότι, «Απλώς έκανα ό, τι θα έκανε κάποιος άλλος για τη δική του οικογένεια.Ήθελα να είναι όλοι ασφαλείς και ζωντανοί».

Το περιστατικό συνέβη κατά την διάρκεια της νύχτας, στις δύο τα ξημερώματα, με την πυροσβεστική να υποστηρίζει πως από τύχη δεν θρήνησαν θύματα.

YOUTUBE

«Αυτή η οικογένεια είναι τυχερή που είναι ζωντανή», έγραψε στο Twitter η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Γουάκο. Προέτρεψε μάλιστα κάθε ιδιοκτήτη και ένοικο σπιτιού να βεβαιωθεί πως είναι σε λειτουργία ο ανιχνευτής καπνού.

Σύμφωνα με την Μπιάνκα, η πρώτη της ενέργεια ήταν να ξυπνήσει την οικογένεια της και να την βοηθήσει να βγεί από την πίσω πόρτα.

«Άρχισα να μυρίζω καμένο πλαστικό. Βγήκα τρέχοντας από το δωματιο μου. Είχε πολύ καπνό και δυσκολεύτηκα να περάσω από τον διάδρομο».

Στην συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι ενώ η φωτιά είχε επεκταθεί για τα καλά και απομάκρυνε τους τέσσερις σκύλους.

«Το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να σώσω την οικογένεια μου και να είναι όλοι τους ασφαλείς. Δεν με ένοιαζε εκείνη την ώρα να τραυματιστώ ή να καώ ζωντανή, αρκεί να τους έβγαζα έξω».

Να σημειωθεί ότι η απώλεια όσφρησης και γεύσης αποτελεί ένα από τα πλέον κοινά συμπτώματα του κορονοϊού.

Περίπου το 86% των ατόμων με ήπια συμπτώματα  Covid-19 χάνουν την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης τους, αλλά τις ανακτούν εντός έξι μηνών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, με συμμετοχή 2.500 ασθενών από 18 ευρωπαϊκά νοσοκομεία.

 

Πηγή: CNN.com