ΔΙΕΘΝΕΣ
08/03/2021 18:40 EET

ΗΠΑ - Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης: Ελεύθερα, χωρίς μάσκες συναντήσεις για όσους εμβολιάστηκαν

Και μία σημαντική διευκρίνιση: Ποιά άτομα θεωρούνται «πλήρως εμβολιασμένα»

JOSEPH PREZIOSO/AFP via Getty Images
Ένας Αμερικανός ηλικίας 81 ετών επιδεικνύει την κάρτα εμβολιασμού για COVID-19

Οι πλήρως εμβολιασμένοι - με δύο δόσεις - Αμερικανοί μπορούν να συγκεντρώνονται με άλλους εμβολιασμένους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς να φορούν μάσκα ή να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις, σύμφωνα με την πολυαναμενόμενη οδηγία που εξέδωσε ο ομοσπονδιακός οργανισμός CDC (Kέντρο Ελέγχου και Πρόληψης).

Οι συστάσεις αναφέρουν επίσης ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να συναντηθούν με τον ίδιο τρόπο, με άτομα που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου για σοβαρή ασθένεια, όπως στην περίπτωση που εμβολιασμένοι παππούδες επιθυμουν να επισκεφθούν υγιή παιδιά και εγγόνια τους.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης εξέδωσε αυτήτην οδηγία τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.

Η οδηγία βγήκε ως απάντηση στα όλο και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με όσους εμβολιάζονται, καθώς πολλοί ενήλικες έχουν εμβολιαστεί και αναρωτιούνται πλέον αν αυτό τους δίνει μεγαλύτερη ελευθερία, ώστε να επισκέπτονται τα μέλη της οικογένειάς τους, να ταξιδεύουν ή να κάνουν άλλα πράγματα, όπως έκαναν πριν από την πανδημία του COVID-19.

«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν να εμβολιαστούν ώστε να μπορούν να κάνουν πράγματα που απολαμβάνουν, με τους ανθρώπους που αγαπούν», δήλωσε η διευθύντρια του CDC Ροσέλ Βαλένσκι.

Το CDC συνεχίζει να προτείνει στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί να εξακολουθήσουν να φορούν μάσκες, να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις και να αποστασιοποιούνται φυσικά από τους άλλους όταν βρίσκονται έξω, σε δημόσιους χώρους. Το CDC συνέστησε επίσης στους εμβολιασμένους ανθρώπους να κάνουν τεστ, εάν εμφανίσουν συμπτώματα που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τον COVID-19.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ένα άτομο θεωρείται πλήρως εμβολιασμένο δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της τελευταίας απαιτούμενης δόσης εμβολίου. Περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί - ή μόνο το 9% του πληθυσμού των ΗΠΑ - έχουν εμβολιαστεί πλήρως με ένα ομοσπονδιακά εγκεκριμένο εμβόλιο COVID-19 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το CDC.

Εγκεκριμένα εμβόλια διατέθηκαν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο και όλα απαιτούσαν δύο δόσεις με χρονική απόσταση λίγων εβδομάδων. Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και πολλοί θέτουν στο CDC επισήμως ερωτήσεις, όπως: Πρέπει ακόμη να φοράω μάσκα; Μπορώ να πάω σε ένα μπαρ τώρα; Μπορώ τελικά να δω τα εγγόνια μου;