ΔΙΕΘΝΕΣ
12/10/2019 14:05 EEST

ΗΠΑ: Παραίτηση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας

Ανακοινώθηκε μέσω Twitter από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Yuri Gripas / Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κέβιν ΜακΑλίναν υπέβαλε την παραίτησή του και ότι σκοπεύει να ονομάσει νέο υπηρεσιακό υπουργό την επόμενη εβδομάδα.

Το όνομα του ΜακΑλίναν προστέθηκε έτσι στον πολύ μακρύ κατάλογο των στελεχών της κυβέρνησης του Τραμπ που είτε παραιτήθηκαν είτε αποπέμφθηκαν.

«Ο Κέβιν τώρα, έπειτα από τόσα χρόνια στην κυβέρνηση, θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του και θα πάει στον ιδιωτικό τομέα. Θα ανακοινώσω τον νέο υπηρεσιακό υπουργό την επόμενη εβδομάδα. [Υπάρχουν] πολλοί θαυμάσιοι υποψήφιοι!», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο ΜακΑλίναν έγινε το τέταρτο πρόσωπο που ανέλαβε το υπουργείο επί των ημερών του Τραμπ τον Απρίλιο, αφού ο θυελλώδης μεγιστάνας απαίτησε την παραίτηση της ως τότε υπουργού του Κίρστεν Νίλσεν.

Πριν αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός, ο ΜακΑλίναν ήταν ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP), η οποία διοικητικά υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Κατά τον Τραμπ, οι δυο τους «συνεργάστηκαν καλά», ο ΜακΑλίναν έκανε «φανταστική» δουλειά και οι διελεύσεις των συνόρων από παράτυπους μετανάστες «μειώθηκαν πάρα πολύ». Παρά τους επαίνους, ο Τραμπ ουδέποτε πρότεινε ο ΜακΑλίναν να διοριστεί και τυπικά υπουργός.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)