ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2019 08:12 EEST | Updated 06/05/2019 12:25 EEST

ΗΠΑ και Ισραήλ προς Τουρκία: Σταματήστε τις δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για «πρόκληση».

Kaan Soyturk / Reuters

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με ανακοίνωση που χαρακτηρίζει τις εν λόγω δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, λέγοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Μήνυμα Λευκωσίας στην Αγκυρα: Καμία συζήτηση για το Κυπριακό με παραβιάσεις στην ΑΟΖ

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο: Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγύη

Σε ανάλογη παρέμβαση, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο διαμηνύει μέσω Twitter ότι η χώρα του στέκεται στο πλευρό της Λευκωσίας: «Το Ισραήλ παρακολουθεί με σοβαρή ανησυχία τα πρόσφατα βήματα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου στις δυτικές ακτές της. Το Ισραήλ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγύη του στην Κύπρο στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ της και εκφράζει την αντίθεση του σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων.»

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)