ΔΙΕΘΝΕΣ
31/01/2018 18:48 EET

ΗΠΑ: Στη λίστα των «διεθνών τρομοκρατών» ο ηγέτης της Χαμάς

Mohammed Salem / Reuters

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως οι Ισμαήλ Χανιγιέ, Χαρακάτ αλ Σαμπιρίν, Λίουα αλ Θάουρα και Χαρακάτ Σαουάντ Μισρ (HASM) προσδιορίζονται πλέον ως «διεθνείς τρομοκράτες» (Specially Designated Global Terrorists- SDGT).

Ανακοινώνοντας αυτούς τους προσδιορισμούς, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, είπε πως «αυτοί οι προσδιορισμοί στοχεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις-κλειδιά και ηγέτες- περιλαμβανομένων δύο υποστηριζόμενων και κατευθυνόμενων από το Ιράν- που απειλούν τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία και επιτίθενται στους συμμάχους μας, Αίγυπτο και Ισραήλ. Οι σημερινές ενέργειες αποτελούν σημαντικό βήμα στο να στερηθούν τους πόρους που χρειάζονται για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών».

Ο Ισμαήλ Χανιγιέ είναι ο επικεφαλής και πρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, που προσδιορίστηκε το 1997 από τις ΗΠΑ ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» και το 2001 ως SDGT. Ο Χανιγιέ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει στενές σχέσεις με την στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς και υποστηρίζει τον ένοπλο αγώνα, ακόμα και εναντίον αμάχων, ενώ φέρεται να έχει εμπλακεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Σημειώνεται πως η Χαμάς έχει κριθεί υπεύθυνη για τον θάνατο 17 Αμερικανών που έχουν σκοτωθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η Χαρακάτ αλ Σαιμπιρίν είναι μια υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση που δημιουργήθηκε το 2014 και δρα κυρίως στη Γάζα, και η Λίουα αλ Θάουρα είναι μια οργάνωση ενεργή σε περιοχές της Αιγύπτου, όπως και η HASM.