ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22/09/2020 19:21 EEST

Επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας με (πολύ) συγκρατημένη αισιοδοξία

Λακωνική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών και επιφυλακτικότητα από έμπειρους διπλωμάτες.

ronniechua via Getty Images
Επανέναρξη συνομιλιών με πολύ γερές δόσεις επιφυλακτικότητας από την Αθήνα. 

Με μία ανακοίνωση που περιορίζεται σε μία πρόταση, η Αθήνα επιβεβαιώνει την επανέναρξη των ελληνοτουρκικών Διερευνητικών Επαφών, χωρίς ωστόσο να δίνεται καμία περαιτέρω λεπτομέρεια - κάτι που δεν είναι διόλου τυχαίο.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την επανέναρξη Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Έλληνες διπλωμάτες που παρακολουθούν στενά την συγκεκριμένη διαδικασία αλλά και την συνολική εξέλιξη στις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας, υπογραμμίζουν ότι ναι μεν αποτελεί θετικό βήμα η επανέναρξη των συζητήσεων σε αυτό το επίπεδο, ωστόσο μένει να αποδειχθεί στο τραπέζι, εάν η τουρκική πλευρά θα προσέλθει εποικοδομητικά ή με στόχο να επαναφέρει ακραίες θέσεις της, που η Ελλάδα απορρίπτει σταθερά, διαχρονικά.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι προσδιορίζεται ο τόπος της επόμενης συνάντησης (Κωνσταντινούπολη) αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης και αυτή θα πρέπει να οριστεί στην συνέχεια.