Υπέροχες συνήθειες που υιοθετήσαμε στην πανδημία και μας συντροφεύουν μέχρι σήμερα

Ας τις ανακαλύψουμε και θα καταλάβουμε ότι τρία χρόνια δεν πήγαν τελικά χαμένα.
filadendron via Getty Images

Παρόλο που για τους περισσότερους ανάμεσά μας τα χρόνια της πανδημίας θεωρούνται μια σκοτεινή περίοδος, η συγκεκριμένη συνθήκη διέλυσε αρκετές παραδόσεις και πρακτικές της εποχής και επαναπροσδιόρισε όλα όσα αξίζουν να περιλαμβάνονται μέσα στη ρουτίνα μας.

Σχεδόν τρία χρόνια αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τη θανατηφόρα εξάπλωση της πανδημίας της COVID-19, εξαιτίας του εγκλεισμού, προέκυψαν ορισμένες συνήθειες που για κάποιους από εμάς ήρθαν για να μείνουν.

Ορισμένοι αρχίσαμε να παίζουμε και πάλι μουσική

Ίσως κάποιοι από εμάς θυμόμαστε εκείνο το - ξεχασμένο στη γωνία του σαλονιού - σαξόφωνο ή το πιάνο που χρησιμοποιούσαμε κυρίως για ντεκόρ. Αρκετοί άνθρωποι, μέσα στους μήνες του αυστηρού lockdown βρήκαν τον χρόνο να ασχοληθούν και πάλι με τα μουσικά όργανά τους φτάνοντας σε επίπεδα που ούτε οι ίδιοι δεν μπορούσαν να τα φανταστούν. Ακόμα και αν είχαν να παίξουν δεκαετίες ολόκληρες.

Κάποιοι αποκαταστήσαμε τη σχέση μας με τη φυσική δραστηριότητα

Έχοντας αρκετό ελεύθερο χρόνο, αρκετοί από εμάς που δεν προπονούμασταν για χρόνια, ξεκινήσαμε τη γυμναστική και πλέον δηλώνουμε αφοσιωμένοι σε αυτήν την ευεργετική συνήθεια.

Γίναμε λάτρεις του ποδηλάτου, στο οποίο είχαμε να ανέβουμε από την παιδική μας ηλικία, ενώ άλλοι ανακαλύψαμε μαγευτικές διαδρομές για περίπατο, κυριολεκτικά δύο βήματα από το σπίτι μας.

Και ευτυχώς, ακόμα και όταν η καθημερινότητά μας άρχισε να επιστρέφει σε αυτό που αποκαλούμε κανονικότητα, δεν πάψαμε να ασκούμαστε, όπως και όποτε μπορούμε.

Αποκαταστήσαμε και τη σχέση μας με τον γείτονα

Λαχταρώντας παρέα, σταθήκαμε στα πεζοδρόμια και τις πυλωτές και πιάσαμε ψιλή κουβέντα ή προσφέραμε φαγητό σε έναν γείτονα που το είχε ανάγκη. Άλλοι δεσμευτήκαμε να φροντίζουμε ηλικιωμένους ή ανήμπορους γείτονες που μένουν μόνοι, ενώ μερικοί περάσαμε μαζί τις γιορτές δημιουργώντας φιλίες που αντέχουν μέχρι και σήμερα.

Αρχίσαμε να φροντίζουμε τον κήπο μας

Για κάποιους από μας η κηπουρική μετατράπηκε σε μια ξεκούραστη δραστηριότητα, σε έναν τρόπο να ασκηθούμε, ενώ παράλληλα καλλιεργούμε φρέσκα τρόφιμα ή περιποιούμαστε όμορφα λουλούδια.

Το κούρεμα των θάμνων μετατράπηκε από αγγαρεία σε ευχαρίστηση. Αρκετοί χλοοτάπητες ξηλώθηκαν προκειμένου να φυτευτούν κήποι με αληθινά φυτά, ενώ η κηπουρική λαχανικών σημείωσε πρωτοφανή άνθηση.

Αφήσαμε τα μαλλιά μας να ασπρίσουν και δεν ντραπήκαμε να βγούμε έξω χωρίς μακιγιάζ

Μερικές ανάμεσά μας πετάξαμε τη βαφή μαλλιών και επιλέξαμε να αγαπήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμος και τα γκρίζα μαλλιά μας. Πλέον, αρνούμαστε να επιστρέψουμε πίσω στην εποχή που ξοδεύαμε ώρες επί ωρών στο κομμωτήριο.

Άλλες εγκαταλείψαμε το μακιγιάζ, το οποίο κάποτε θεωρούσαμε αναγκαιότητα. Και μάλιστα το τηρήσαμε ακόμα και μετά την καραντίνα, ανακαλύπτοντας πολλαπλά οφέλη στο δέρμα του προσώπου μας.

Οι συζητήσεις στο Ζουμ

Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι συναντήσεις στο Ζουμ μπήκαν στη ζωή μας για μαθήματα, κουβέντες με την παρέα, ακόμα και για επαγγελματικά σεμινάρια ή μίτινγκ. Σήμερα, εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε το εν λόγω εργαλείο ή και παρόμοιες εφαρμογές, είτε εξαιτίας της απόστασης που μας χωρίζει με ορισμένα πρόσωπα, είτε επειδή έχουμε στο σπίτι μας άτομα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έρθουν σε επαφή με την Covid-19.

Σε κάθε περίπτωση, η τηλεδιάσκεψη είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο ακόμα και αν δεν είναι τόσο άμεσο όσο η δια ζώσης επικοινωνία, θεωρείται από πολύτιμο έως και αναγκαίο.

Περιορίσαμε τις αγορές μας από τα φυσικά καταστήματα

Αρκετοί ανάμεσά μας όταν έκλεισαν τα καταστήματα της λιανικής αρχίσαμε να ψωνίζουμε διαδικτυακά. Και ενώ για κάποιους οι σπατάλες αυξήθηκαν, άλλοι δηλώνουν ότι αυτή η νέα δυνατότητα τους βοήθησε να επικεντρωθούν σε αυτά που πραγματικά χρειάζονταν.

Ορισμένοι καταναλωτές άλλωστε, όταν επισκέπτονται τα μαγαζιά, αντί να εστιάζουν στην αρχική τους λίστα, γοητεύονται από ό,τι τραβά την προσοχή τους. Έτσι προτιμούν το διαδικτυακό shoping ή την τηλεφωνική παραγγελία.