Οι απίστευτες ευεργετικές ιδιότητες που έχει το μέλι στον οργανισμό μας

Πόσο μέλι χρειάζεται να τρώμε κάθε μέρα;
Michal K. / 500px via Getty Images

Nέα μελέτη διαπίστωσε ότι το μέλι, εκτός από το γεγονός ότι καταπραΰνει τον πονόλαιμο και ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, έχει πολλά περισσότερα οφέλη.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η προσθήκη μελιού στα γεύματα μας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσουμε επιπλέον γεύση και να απολαύσουμε τις ευεργετικές επιδράσεις του μελιού σην υγεία και τη διατροφή μας.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μέλι βελτιώνει αρκετούς βασικούς δείκτες της καρδιομεταβολικής υγείας, όπως τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews αποδεικνύει ότι η κατανάλωση μελιού μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα, καθώς και τη συνολική και κακή χοληστερόλη, ενώ ταυτόχρονα σταθεροποιεί τα τριγλυκερίδια. Επιπλέον, το μέλι φαίνεται να παράγει αυξημένα επίπεδα καλής χοληστερόλης και να σχετίζεται και με βελτιωμένη καρδιομεταβολική υγεία.

Το μέλι αποτελεί μια σύνθετη σύνθεση κοινών και σπάνιων σακχάρων, πρωτεϊνών, οργανικών οξέων και άλλων βιοδραστικών ενώσεων που υπόσχονται πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Πόσο μέλι χρειάζεται να τρώμε κάθε μέρα

Εάν χρησιμοποιούμε κανονική λευκή ζάχαρη, σιρόπι ή κάποιο άλλο γλυκαντικό, η αντικατάστασή του με μέλι μπορεί να μειώσει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους. Το ακατέργαστο μέλι φαίνεται να έχει οδηγήσει σε πολλά οφέλη που παρατηρήθηκαν σε μελέτες, για τη διεξαγωγή των οποίων χορήγησαν στους συμμετέχοντες 40 γραμμάρια μέλι την ημέρα.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ωστόσο, ότι το επεξεργασμένο μέλι φαίνεται να χάνει πολλές από τις ευεργετικές του ιδιότητες μετά την παστερίωση.

Υπάρχουν δεκάδες τρόποι να απολαύσουμε το μέλι, όπως συντροφιά με το γιαούρτι μας ή ως άλειμμα ή ακόμα και ως ντρέσινγκ σε μια σαλάτα. Ας ξεκινήσουμε σήμερα κιόλας!

Πηγή: jpost