Ποια λαχανικά πρέπει να τρώμε λιγότερο συχνά

Και ποιο χρειάζεται να τρώμε κάθε μα κάθε μέρα.
Yuliya Taba via Getty Images

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα λαχανικά αποτελούν βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης, θρεπτικής διατροφής.

«Τα λαχανικά είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που καταπολεμούν τον καρκίνο, αντιοξειδωτικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό και φυτικές ίνες», σύμφωνα με την διατροφολόγο Φιορέλα Ντι Κάρλο. «Οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την υγεία της καρδιάς, τη διαχείριση του βάρους, τη μείωση της χοληστερόλης και τη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου», προσθέτει η ίδια.

Πώς επιλέγουμε μεταξύ των λαχανικών τα πιο φρέσκα και υγιεινά

Ως γενική οδηγία, την επόμενη φορά που θα βρεθούμε στον μανάβη, ας έχουμε κατά νου ότι τα πιο υγιεινά λαχανικά είναι συνήθως τα πιο λαμπερά.

«Τα πιο θρεπτικά λαχανικά είναι αυτά με το έντονο χρώμα», δηλώνει η διαιτολόγος Μπεθ Γουίμαν. «Εστιάζουμε στο σκούρο πράσινο, το έντονο πορτοκαλί, ή το έντονο κόκκινο».

Ποιο λαχανικό χρειάζεται να καταναλώνουμε κάθε μέρα

Τα σπαράγγια είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά επειδή παρέχουν βιταμίνες C και K και φυλλικό οξύ, ενώ διαθέτουν και το αντιοξειδωτικό «κερκετίνη», η οποία θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Περιέχουν επίσης αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στις κινήσεις του εντέρου και περιορίζουν τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, τα σπαράγγια μας προσφέρουν το αμινοξύ «ασπαραγίνη», γεγονός που τα καθιστά ένα φυσικό διουρητικό που βοηθά στη μείωση της κατακράτησης υγρών και του φουσκώματος.

Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψουμε τα σπαράγγια έτσι ώστε να διατηρήσουμε τα θρεπτικά τους συστατικά είναι να τα σοτάρουμε ή να τα ψήσουμε στον ατμό.

Λαχανικά τα οποία πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο

Μπιζέλια, καρότα και καλαμπόκι

«Όλα τα λαχανικά προσφέρουν θρεπτικά οφέλη, ωστόσο τα μπιζέλια, τα καρότα και το καλαμπόκι, που στην πραγματικότητα είναι ένα δημητριακό, θα πρέπει να εμπεριέχονται είτε μέσα στα μαγειιρεμένα γεύματα είτε να τα καταναλώνουμε σε πιο μικρές ποσότητες», συνιστά η Ντι Κάρλο.

Μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών

Αν και είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο και καταπολεμούν τον καρκίνο, περιέχουν γλυκοζινολικές ενώσεις—χημικές ουσίες που παράγουν θείο προκαλώντας φούσκωμα και αέρια, σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο Τζόνα Μπουρντέος.

Κονσερβοποιημένα λαχανικά

Τα κονσερβοποιημένα λαχανικά συνήθως περιέχουν πρόσθετο αλάτι και δεν είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λόγω της διαδικασίας κονσερβοποίησης.

Πατάτες

Οι πατάτες είναι ένα αμυλούχο λαχανικό χωρίς πολλές υγιεινές ιδιότητες, εξηγεί ο Ντάνα Έλις Ούμνες, ανώτερος κλινικός διαιτολόγος και επίκουρος καθηγητής στο UCLA Fielding School of Public Health. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι πατάτες περιέχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία και πρέπει να καταναλώνονται. Απλώς με μέτρο.

Πηγή: yahoo