ΔΙΕΘΝΕΣ
08/05/2019 11:59 EEST

Επεστράφη χαμένο κομμάτι του Στόουνχεντζ

Εκτιμάται πως το δείγμα ίσως βοηθήσει να εξακριβωθεί η αρχική προέλευση των μεγαλίθων.

ASSOCIATED PRESS

Ένα χαμένο κομμάτι του Στόουνχεντζ που είχε αφαιρεθεί επεστράφη στον χώρο του 60 χρόνια μετά την αφαίρεσή του, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.

Ένας πυρήνας μήκους ενός μέτρου από το εσωτερικό της προϊστορικής πέτρας είχε αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών το 1958. Ουδείς γνώριζε πού ήταν μέχρι που ο Ρόμπερτ Φίλιπς, 89 ετών, ο οποίος συμμετείχε σε εκείνες τις εργασίες, αποφάσισε να τον επιστρέψει.

Η English Heritage, που φροντίζει το Στόουνχεντζ, ελπίζει ότι το δείγμα ίσως βοηθήσει να εξακριβωθεί η αρχική προέλευση των λίθων.

Το 1958 αρχαιολόγοι είχαν αναστηλώσει ένα σετ τριών μεγαλίθων, το οποίο αποτελούσαν δύο οι οποίοι κανονικά στέκονταν όρθιοι, με έναν τρίτο οριζόντια τοποθετημένο από πάνω τους. Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν ρωγμές στις πέτρες που ήταν τοποθετημένες κάθετα και, για να ενισχυθούν, άνοιξαν τρύπες στην πέτρα και έβαλαν μέσα μεταλλικές ράβδους. Οι επισκευές καλύφθηκαν με μικρές σφραγίδες.

Για 60 χρόνια, ο Φίλιπς, ένας Άγγλος που πλέον ζει στη Φλόριντα, είχε στην κατοχή του το δικό του κομμάτι από το Στόουνχεντζ- πρώτα σε έναν πλαστικό σωλήνα στο γραφείο του στο Μπέισινγκστοουκ και αργότερα στον τοίχο του σπιτιού του στις ΗΠΑ.

Τη δεκαετία του 1950 είχε δουλέψει για μια εταιρεία κοπής διαμαντιών που είχε αναλάβει να βοηθήσει στην ενίσχυση των μεγαλίθων. Η εταιρεία, Van Moppes, άνοιξε τρύπες σε τρεις πέτρες πριν εισαχθούν οι μεταλλικές ράβδοι. Κατά τη διαδικασία εξήχθησαν τρεις πυρήνες πέτρας του ενός μέτρου, και ο Φίλιπς πήρε το έναν εξ αυτών. Ωστόσο, εν όψει των 90ών γενεθλίων του, αποφάσισε να τον επιστρέψει.

Αν και το δείγμα επεστράφη τον προηγούμενο Μάιο, η English Heritage είπε πως δεν είχε ανακοινώσει το εύρημα μέχρι τώρα επειδή πρώτα έπρεπε να γίνει κατανοητή η σημασία του.