ΥΠΕΞ: Παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια απομακρύνουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού

Ανακοίνωση για μονομερείς και παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.
via Associated Press

«Καταδικάζουμε τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, οι οποίες αποτελούν μια ακόμα παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Δημιουργώντας νέα τετελεσμένα στο έδαφος, οι ενέργειες αυτές «απομακρύνουν ακόμα περισσότερο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στην βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Προ ημερών έκαναν τον γύρο του διαδικτύου εικόνες με μπουλντόζες να εκτελούν εργασίες σε κεντρικό σημείο της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πρόκειται για το σημείο μπροστά από το ξενοδοχείο «King George» και μέχρι την πολυκατοικία Ωκεανία. Εκεί είχαν μεταφερθεί και ξαπλώστρες με ομπρέλες. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο ήταν προσβάσιμο για το κοινό, όχι όμως υπό μορφή οργανωμένης παραλίας.Στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν και το εστιατόριο «Φάληρο» το οποίο οι Τουρκοκύπριοι κατεδάφισαν πριν καιρό, αφού είχε μισογκρεμιστεί. Εικάζεται ότι πρόκειται για μια περιοχή έκτασης περίπου 600 μέτρων.

Οι κατοχικές αρχές άνοιξαν τμήμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου τον Οκτώβριο του 2020. Στις 15 Νοεμβρίου του 2020 ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν είχε επισκεφθεί την παραλία της Χρυσής Ακτής, όπου επιτρέπεται η είσοδος σε όλους. Άλλες δύο παραλίες έχουν ανοίξει, η μία αρχικά μόνο για τα μέλη του κατοχικού στρατού και η άλλη για πολίτες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας μόνο.

Δημοφιλή