ΥΠΕΞ: Προσπάθεια παραπληροφόρησης από την Τουρκία, αναληθή τα περί παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου

«Προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της».
Daniele Faccioli/Stocktrek Images via Getty Images

Αβάσιμους και αναληθείς χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τους ισχυρισμούς του τουρκικού ΥΠΕΞ για υποτιθέμενη παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν μέρες, στην απόηχο της πρόσφατης τουρκικής πρόκλησης στην Αλεξανδρούπολη.

«Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες. Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες».

«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, δύο τουρκικά μαχητικά εισήλθαν παράνομα στον ελληνικό εναέριο χώρο και πλησίασαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων, με το ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας».

Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και χαρακτήρισε τις παραβιάσεις ως «απάντηση» στην ελληνική πλευρά.