Επιχείρηση καθαρισμού των ζημιών στο Χονγκ Κονγκ έπειτα από μία από τις χειρότερες νύκτες βίας

Πάνω από 200 ανθρωποι συνελήφθησαν.
NurPhoto via Getty Images

Το Χονγκ Κονγκ ξύπνησε την Κυριακή σε ήρεμους τόνους, έπειτα από μία βίαια νύκτα, κατά την οποία οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε σταθμούς του μετρό και βανδάλισαν κτήρια, περιλαμβανομένου και ενός γραφείου του κινεζικού κρατικού πρακτορείου Xinhua.

Πάνω από 200 ανθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μίας από τις χειρότερες εξάρσεις των διαμαρτυριών για την σχεδιαζόμενη πολιτική της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ, που επί πέντε μήνες συνταράσσουν την πρώην βρετανική επαρχία και δεν δείχνουν να κωπάζουν.

Τα μικροεπεισόδια σε διάφορα σημεία της πόλης με την αστυνομία συνεχίσθηκαν έως τις πρωϊνές ώρες της Κυριακής, έπειτα από τη διάλυση του κυρίου όγκου της διαδήλωσης το Σάββατο βράδυ σε πάρκο της πόλης από την αστυνομία, η οποία έκανε ευρεία χρήση δακρυγόνων.

NurPhoto via Getty Images

Καθώς δεν έχουν οργανωθεί κάποιες σημαντικές διαδηλώσεις, σήμερα ξεκίνησε μία επιχείρηση καθαρισμού από τις ζημιές στο κτήριο του Xinhua, το οποίο απετέλεσε στόχο των διαδηλωτών που έφευγαν από το πάρκο, πετώντας βόμβες μολότοφ και πέτρες. Συνεργεία καθαρισμού ήσαν ορατά στο κτήριο να μετατοπίζουν σπασμένα τζάμια και πόρτες, με τους τουρίστες να παρακολουθούν με περιέργεια τις εργασίες.

NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images

Μετά τον βανδαλισμό κτηρίων που ανήκουν σε μεγάλες κινεζικές εταιρείες, η επίθεση στο κτήριο του επίσημου κινεζικού πρακτορείου μπορεί κάλλιστα να εκληφθεί ως σύμβολο ευθείας πρόκλησης προς το Πεκίνο.

NurPhoto via Getty Images

Το ίδιο το Xinhua καταδίκασε την επίθεση των «βαρβάρων μπράβων», που έσπασαν πόρτες και συστήματα ασφαλείας, ενώ έριξαν και μπογιές στην είσοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ