Νέο επίσημο αίτημα της Πολωνίας για Γερμανικές αποζημιώσεις 1,3 τρισ. δολαρίων

Η Πολωνία ζητά αποζημίωση για τη ναζιστική κατοχής το 1939-1945 και την επιστροφή λεηλατημένων έργων τέχνης και αρχείων.
|
We-Ge via Getty Images

Επιμένουν στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων οι Πολωνοί παρά τις αντιρρήσεις των γερμανικών κυβερνήσεων που θεωρούν οτι το ζήτημα έχει κλείσει.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας υπέγραψε σήμερα ένα επίσημο σημείωμα προς τη Γερμανία ζητώντας την καταβολή περίπου 1,3 τρισ. δολαρίων ως αποζημίωση για την καταστροφή της Πολωνίας από τη ναζιστική Γερμανία και τους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων στη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ζμίνιου Ράου ανέφερε ότι το σημείωμα θα παραδοθεί στην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ η οποία θα επισκεφτεί αύριο τη Βαρσοβία για να συμμετάσχει σε διάσκεψη για την ασφάλεια.

Ο Ράου επιμένει ότι οι δύο χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση «χωρίς καθυστέρηση» για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της γερμανικής κατοχής από το 1939 έως και το 1945 με χρηματικές αποζημιώσεις αλλά και επιστροφή των λεηλατημένων έργων τέχνης και αρχείων.

Η δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας επιμένει ότι η Γερμανία οφείλει να αποζημιώσει την Πολωνία για τις εκτεταμένες καταστροφές στη διάρκεια της κατοχής, με το Βερολίνο να υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι έχει καταβάλει αποζημίωση στις πληγείσες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, και θεωρεί ότι το θέμα έχει κλείσει.

Πηγή: AP