Επίσκεψη με αντίκρισμα σε δύο ταμπλό

Επιδιώξεις και μηνύματα του Κυρ. Μητσοτάκη από το ταξίδι του στην Αμερική.
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

Δύο ήταν τα ζητούμενα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Το πρώτο αφορούσε στο «χτίσιμο» μίας δυνατής σχέσης με την Ουάσιγκτον, βάζοντας την Ελλάδα στη θέση του πιο αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και το δεύτερο να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα αλλά και τα «παιχνίδια» της Άγκυρας μέσα στο ΝΑΤΟ.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι αυτός ο διπλός στόχος επετεύχθη ενώ κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη. Το κλίμα στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν ήταν κάτι παραπάνω από θερμό, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται αυτή την στιγμή στο καλύτερο δυνατό σημείο, κάτι που τόνισαν και στις κοινές δηλώσεις τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την στάση του στο θέμα της Ουκρανίας ενώ οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος καταχειροκροτήθηκαν από τα μέλη του Κογκρέσου.

K. Mitsotakis - J. Biden
K. Mitsotakis - J. Biden
Dimitris Papamitsos

«Πολεμήσαμε μαζί για την ελευθερία και τη δημοκρατία»

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε αρκετές φορές την στενή σχέση της Ελλάδας με την Αμερική, συνέδεσε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, τους Έλληνες φιλοσόφους και τη Δημοκρατία με τη θέσπιση του Συντάγματος των ΗΠΑ, την Αμερικανική Επανάσταση με την Ελληνική και στάθηκε στους δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών. «Κατά τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας στάθηκαν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε δίπλα-δίπλα σε παγκόσμιους πολέμους για να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Οι Δημοκρατίες μας πάλεψαν και με εσωτερικούς δαίμονες. Υπομείναμε τα φρικτά δεινά των εμφυλίων πολέμων και την απόγνωση των οικονομικών κρίσεων. Αλλά βγήκαμε ισχυρότεροι και πιο αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις αξίες για τις οποίες οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους», τόνισε ο πρωθυπουργός υπό τα θερμά χειροκροτήματα του ακροατηρίου.

Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

Τα μηνύματα προς την Άγκυρα αλλά και προς το ΝΑΤΟ

Σχετικά με το θέμα της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να την κατονομάσει -έκανε λόγο για «γείτονες»- ήταν απόλυτα ξεκάθαρος όταν έθεσε τα όρια της ανοχής. «Δεν θα δεχτούμε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Αυτές περιλαμβάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ έθεσε θέμα αστάθειας του ΝΑΤΟ. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Και σας ζητώ να το έχετε αυτό υπόψη σας, όταν λαμβάνετε αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης με την τελευταία του φράση να “φωτογραφίζει” την Τουρκία η οποία εμμένει στην προσπάθεια της για προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, κάτι όμως που απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου. Την ίδια ώρα η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά αεροσκαφών F-35.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε και το μήνυμα ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να συνεργάζονται με αξιόπιστους εταίρους. Και αυτό σε μία στιγμή που η στάση της Τουρκίας στο θέμα της ένταξης της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην Συμμαχία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν, πιστεύω, ζωτικά συμφέροντα σε αυτό το τμήμα του κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε προσηλωμένοι και να συνεργαστείτε με εταίρους με τους οποίους μοιράζεστε όχι μόνο κοινές στρατηγικές προτεραιότητες, αλλά και κοινές αξίες και κοινή ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού ήταν και προς το εσωτερικό ακροατήριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε συνεπής και σε μία δέσμευση που είχε κάνει κατά το πρόσφατο Συνέδριο της ΝΔ. Όπως είχε πει, θα εμφανιζόταν στο Κογκρέσο ως εκπρόσωπος του ελληνισμού. Κάτι που έπραξε, καθώς δύο φορές –και στις δηλώσεις του με τον Τζο Μπάιντεν αλλά και στην ομιλία του στο Κογκρέσο- ζήτησε την επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ξεκαθαρίζοντας ότι «ουδείς μπορεί ή θα αποδεχθεί “λύση” δύο κρατών στην Κύπρο».

Γενικότερα, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο προκάλεσε πολλά θετικά σχόλια από τους παριστάμενους, ενώ η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, τη χαρακτήρισε «μοναδικής έμπνευσης».

Στόχος πάντως του πρωθυπουργού δεν ήταν μόνο το ακροατήριο εκτός συνόρων αλλά και αυτό εντός.

Μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, κάτι που φάνηκε και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της ΝΔ. Μπορεί να υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας 12 μηνών- αν ισχύσει το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός- όμως ήδη τα κομματικά επιτελεία καταστρώνουν την στρατηγική τους για την εκλογική μάχη. Και είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επενδύσει στο γεγονός ότι έχει «χτίσει» συμμαχίες, έχει δημιουργήσει προσωπικές σχέσεις με ηγέτες μεγάλων κρατών, είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνεται στο Κογκρέσο, έχει ένα ισχυρό προφίλ και βελτιώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, στόχευε εξαρχής σε διπλό ταμπλό. Και στο διεθνές ακροατήριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει προκλήσεις και να ενισχύσει τη θέση της χώρας, αλλά και στο εσωτερικό. Και η αναφορά στην ομιλία του περί κινδύνων από «λαϊκιστές» δεν απευθυνόταν βέβαια μόνο στα μέλη του Κογκρέσου: «Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από τις «Σειρήνες» των λαϊκιστών που προσφέρουν εύκολες λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα. Οι φωνές τους ακούγονται, κυρίως επειδή η ανισότητα των εισοδημάτων έχει αυξηθεί στις κοινωνίες μας και πολλοί, δικαιολογημένα, αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω. Στην Ελλάδα μιλάμε εκ πείρας. Πληρώσαμε βαρύ τίμημα επειδή ακούσαμε αυτές τις φωνές».

Τα αποτελέσματα των προσπαθειών του Κυριάκου Μητσοτάκη θα φανούν στο άμεσο μέλλον. Τόσο από την στάση που θα κρατήσουν χώρες που δηλώνουν σύμμαχοι της Ελλάδας, όσο –κυρίως- από τη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

Δημοφιλή