Επιστήμονας λέει ότι βρέθηκε αρχαίο ασσυριακό στρατόπεδο που «καταστράφηκε από Αγγελο Κυρίου»

Τι υποστηρίζει ο ερευνητής.
Ασσύριοι πολεμιστές σε ανάγλυφο στο Βρετανικό Μουσείο
Ασσύριοι πολεμιστές σε ανάγλυφο στο Βρετανικό Μουσείο
PHAS via Getty Images

Επιστήμονας υποστηρίζει πως ταυτοποιήθηκαν δύο στρατόπεδα του Ασσύριου βασιλιά Σεναχερίμπ, γνωστού, μεταξύ άλλων, για την πολιορκία της Ιερουσαλήμ, η οποία περιγράφεται στην Εβραϊκή Βίβλο.

Η Ιερουσαλήμ και η Λαχίς θεωρείται πως πολιορκήθηκαν κατά το 701 πΧ, όταν οι Ασσύριοι έλεγχαν μια μεγάλη αυτοκρατορία η οποία εκτεινόταν από τον Περσικό Κόλπο ως τη Μεσόγειο. Οι πολιορκίες αναφέρονται συχνά στην Εβραϊκή Βίβλο. Λέγεται πως έλαβαν τέλος στην Ιερουσαλήμ, όταν «Άγγελος Κυρίου» σκότωσε 185.000 Ασσύριους. Ωστόσο ασσυριακές επιγραφές λένε πως ο Εζεκίας, βασιλιάς της Ιουδαίας, κατέβαλε βαρύ φόρο υποτελείας στους Ασσυρίους για να φύγουν.

Στο Βρετανικό Μουσείο υπάρχει ένα ανάγλυφο όπου απεικονίζεται η Λαχίς να πολιορκείται και φαίνεται το στρατόπεδο των Ασσυρίων. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, ο Στίβεν Κόμπτον, ανεξάρτητος ερευνητής που ειδικεύεται στην Εγγύς Ανατολή, το σύγκρινε με φωτογραφίες της περιοχής από τις αρχές και τα μέσα του 20ού αιώνα και βρήκε έναν χώρο βόρεια της πόλης με μια οβάλ δομή με τείχη που θεωρεί ότι ήταν το στρατόπεδο των Ασσυρίων.

Ο Κόμπτον σημειώνει πως τα ασσυριακά στρατόπεδα έτειναν να είναι οβάλ. Το αραβικό όνομα του χώρου είναι «Χιρμπέτ αλ Μουνταβάρα» και κατά τον Μεσαίωνα η λέξη «Μουνταβάρα» μπορούσε να σημαίνει χώρο όπου ένας σουλτάνος στρατοπέδευε. Αυτό δείχνει πως οι ντόπιοι που έζησαν στην περιοχή τα επόμενα χρόνια ήξεραν πως οι αρχαίοι Ασσύριοι είχαν στρατοπεδεύσει εκεί, υποστηρίζει ο Κόμπτον σε άρθρο του στο Near Eastern Archaeology.

Επιπλέον, αρχαιολογική έρευνα στις αρχές του 20ού αιώνα έφερε στο φως κομμάτια από σκεύη που ανάγονται στη χρονική περίοδο που η Λαχίς πολιορκήθηκε από τον Σεναχερίμπ, λέει ο Κόμπτον- ο οποίος είπε στο Live Science πως έστειλε αντίγραφο του άρθρου του στους αρχαιολόγους που εργάζονται εκεί.

Στην περίπτωση του στρατοπέδου της Ιερουσαλήμ, ο Κόμπτον χρησιμοποίησε παλιές φωτογραφίες από αέρος και αρχεία αρχαιολογικών ανασκαφών του 19ου αιώνα για να εξετάσει την πετριοχή. Όπως σημείωσε, το 1881-1882 το PEF (Palestine Exporation Fund) βρήκε τείχη σε έναν χώρο ονόματι «Τζεμπέλ ελ Μουνταβάρα» βόρεια του Όρους του Ναού. Οι αρχαιολόγοι του 19ου αιώνα πίστευαν ότι ήταν ρωμαϊκό, μα τα αρχεία των ανασκαφών δείχνουν πως ήταν οβάλ (τα ρωμαϊκά στρατόπεδα ήταν τετράγωνα). Η λέξη «Μουνταβάρα» χρησιμοποιείται και από πηγές του 19ου αιώνα για την περιγραφή της περιοχής.

Αν είναι το σημείο όπου ο Σεναχερίμπ στρατοπέδευσε για να πολιορκήσει την Ιερουσαλήμ, θα μπορούσε να είναι επίσης και το Νομπ, όπου κάποτε βρισκόταν το Σκήνωμα της Κιβωτού της Διαθήκης, εκτιμά ο Κόμπτον: Η Εβραϊκή Βίβλος λέει πως το Σκήνωμα στήθηκε στο Νομπ, και ότι στο Νομπ σταμάτησε ο Σεναχερίμπ για να επιτεθεί στην Ιερουσαλήμ.

Η διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι εύκολη υπόθεση, λόγω της ιστορίας της τοποθεσίας: Τη δεκαετία του 1930 οι Βρετανοί έφτιαξαν αποθήκες πυρομαχικών εκεί, και ο χώρος έγινε γνωστός ως «Λόφος των Πυρομαχικών». Το 1948 ο ιορδανικός στρατός έστειλε στρατιώτες εκεί, οι οποίοι έφτιαξαν οχυρώσεις. Το 1967 στο σημείο έγινε σκληρή μάχη μεταξύ ισραηλινών και ιορδανικών δυνάμεων, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη του λόφου από τους Ισραηλινούς. Σήμερα εκεί βρίσκονται μουσείο και μνημείο.

Δημοφιλή