Επιστήμονες κατέγραψαν από τους χαυλιόδοντες τα χιλιόμετρα που διένυσε μαμούθ

Έζησε πριν 17.000 χρόνια στην οροσειρά Μπρούκς της Αλάσκα.
Getty

Επιστήμονες ανέλυσαν τις χημικές ενώσεις που βρίσκονταν «κλειδωμένες» μέσα στον χαυλιόδοντα ενός μαλλιαρού μαμούθ, που έζησε πριν 17.000 χρόνια στην οροσειρά Μπρούκς της Αλάσκα, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο μακριά ταξίδεψε κατά την διάρκεια της ζωής του.

Τα στοιχεία που κατέγραψε η έρευνα έδειξαν ότι το τεράστιο θηλαστικό της «Εποχής των Παγετώνων» ταξίδεψε μια απόσταση ισοδύναμη με δύο φορές τον κύκλο της Γη. Κάλυψε 70.000 χιλιόμετρα στην Αλάσκα κατά την διάρκεια της ζωής του που υπολογίζεται να ήταν περίπου 28 χρόνια. Να σημειωθεί ότι η περιφέρεια της Γης είναι 40.000 χιλιόμετρα.

Το μαλλιαρό μαμούθ (Mammuthus primigenius) είναι ένα από τα 10 εξαφανισμένα πλέον είδη μαμούθ που έζησε κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου μέχρι την εξαφάνισή του στην πρώιμη εποχή του Ολοκαινίου.

«Δεν είναι ξεκάθαρο αν άλλαζε περιοχές ανάλογα με την εποχή, πάντως κάλυψε τεράστιες αποστάσεις» δήλωσε ο Δρ. Μάθιου Γούλερ συν-επικεφαλής στην συγγραφή της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκα Φαίρβανκς. Και συνέχισε λέγοντας ότι, «Επισκέφτηκε πολλά μέρη της Αλάσκα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του, κάτι που είναι αρκετά εκπληκτικό αν σκεφτούμε πόσο μεγάλη είναι αυτή η περιοχή».

Οι χαυλιόδοντες του μαμούθ ήταν κάτι σαν τα αυλάκια στό εσωτερικό ενός κορμού δέντρου που κατέγραφε πληροφορίες για την ζωή του. Επιπλέον, ορισμένα χημικά στοιχεία ενσωματωμένα στους χαυλιόδοντες ενώ το ζώο ήταν ακόμα ζωντανό μπορούν να χρησιμεύσουν ως καρφίτσες πάνω σε χάρτη, κάτι σαν GPS, δείχνοντας σε γενικές γραμμές σε ποιές περιοχές κινήθηκε.

«Από τη στιγμή που γεννιούνται μέχρι την ημέρα που πεθαίνουν, έχουν ένα ημερολόγιο που είναι καταγεγραμμένο στους χαυλιόδοντές τους», δήλωσε ο Δρ. Πατ Ντράκενμιλερ, διευθυντής του Μουσείου του Βόρειου Πανεπιστημίου της Αλάσκας και συν-επικεφαλής στην συγγραφή της μελέτης.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή