Επιστήμονες προβλέπουν τον θάνατο μας ανάλογα με τον τρόπο που περπατάμε

Το smartphone μας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση του κινδύνου θανάτου σου.
Rafa Fernandez Torres via Getty Images

Επιστήμονες ισχυρίζονται πως μπορούν να προβλέψουν πότε θα πεθάνει ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με τον τρόπο που περπατάει.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι μετρήσεις που λαμβάνονται με αισθητήρες κίνησης που φοριούνται στον καρπό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη κινδύνου θνησιμότητας ενός ανθρώπου έως και πέντε χρόνια μετά, αναφέρει το Daily Beast.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (20/10) στο περιοδικό PLOS Digital Health και εξέτασε δεδομένα από περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 14 χρόνια συνολικά, ενώ ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις παρακολουθούσαν την επιτάχυνση και την απόσταση που διανύθηκε από τον κάθε χρήστη σε κομμάτια των έξι λεπτών.

Κατά το τεστ αυτό των έξι λεπτών περπάτημα, οι επιστήμονες μπορούν να μετρήσουν την καρδιακή και πνευμονική λειτουργία που συνήθως μετράται κατά τη διάρκεια ιατρικών ραντεβού. Έτσι βλέπουν τους ασθενείς να περπατούν με κανονικό ρυθμό για έξι λεπτά και συγκρίνουν την συνολική απόσταση που διανύθηκαν συγκριτικά με άλλους που είναι στην ηλικία τους.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Μπρους Σάλτζ, ερευνητή της επιστήμης υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, οι ερευνητές έτρεξαν τα δεδομένα αισθητήρων κίνησης και θανάτου από περίπου το 1/10 των συμμετεχόντων μέσω ενός μοντέλου μηχανικής μάθησης, το οποίο ανέπτυξε έναν αλγόριθμο που υπολόγιζε τον κίνδυνο θνησιμότητας πέντε ετών, χρησιμοποιώντας την επιτάχυνση σε ένα περπάτημα διάρκειας μόλις έξι λεπτών.

«Για πολλές ασθένειες, ειδικά καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις, υπάρχει ένα πολύ χαρακτηριστικό μοτίβο όπου οι άνθρωποι επιβραδύνουν όταν τους κόβεται η αναπνοή και επιταχύνουν ξανά σε σύντομες δόσεις», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές δοκίμασαν το μοντέλο, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τους άλλους συμμετέχοντες και προσδιόρισαν το c-index.

Μια μέτρηση που χρησιμοποιείται συνήθως στη βιοστατιστική, για την αξιολόγηση της ακρίβειας.

Η ανάλυση μέσω τεχνητής νοημοσύνης - με τη βοήθεια αλγόριθμου που έκανε εκτίμηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου με βάση μόνο την επιτάχυνση στη διάρκεια μιας βόλτας έξι λεπτών - έδειξε ότι όταν υπάρχουν ασθένειες όπως της καρδιάς και των πνευμόνων, οι άνθρωποι επιβραδύνουν συχνά τον βηματισμό τους και μετά τον επιταχύνουν ξανά σε μικρές δόσεις.

Το νέο μοντέλο, μπορεί να προβλέψει με βάση την ανάλυση της επιτάχυνσης και επιβράδυνσης τον μελλοντικό κίνδυνο θανάτου, έχοντας ακρίβεια ανάλογη άλλων πιο παραδοσιακών δεικτών, όπως.μέσω ερωτηματολογίων υγείας ή της συνολικής ημερήσιας δραστηριότητας.

Μολονότι η νέα έρευνα χρησιμοποίησε αισθητήρες κίνησης φορεμένους στον καρπό του χεριού, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα «έξυπνα» κινητά μπορούν να μετρήσουν επίσης την επιτάχυνση στη διάρκεια μιας σύντομης βόλτας, κάτι που επιτρέπει μια ανάλογη πρόγνωση κινδύνου.

Οι προβλέψεις για μελλοντικούς θανάτους που έγιναν από το μοντέλο των ερευνητών ήταν σωστές 72% μετά από ένα χρόνο και 73% μετά από πέντε χρόνια.

Δημοφιλή