Επιστολή στο BBC από το Υπουργείο Εξωτερικών για το δημοσίευμα περί «καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας»

ΝΔ καλεί Μαξίμου να ξεκαθαρίσει πως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο.
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

Επιστολή στο BBC αποστέλει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά μετις ανακρίβειες που δημοσιεύονται σε εκτενές και ανυπόγραφο ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου και στο οποίο γίνονται, μεταξύ άλλων, αναφορές περί «καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητα» που ζει επί χρόνια στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο «Η αόρατη μειονότητα στην Ελλάδα - Οι Σλάβοι Μακεδόνες».

«Η συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας», αναφέρουν διπλωματικές πηγές, σχετικά με ρεπορτάζ τονίζοντας πως περιέχει ανακριβείς και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη συμφωνία των Πρεσπών και την Ιστορία .

«Αύριο (σ.σ. Δευτέρα) μάλιστα θα σταλεί και σχετική επιστολή προς το BBC, απορρίπτοντας τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του ρεπορτάζ», αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

ΝΔ: Ο Τσίπρας να ξεκαθαρίσει πως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο

Νωρίτερα για το θέμα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση η ΝΔ καλώντας τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα «να πράξει σήμερα κι όλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα ”εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα».

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως δεν πέρασε ούτε ένας μήνας αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της συμφωνίας των Πρεσπών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της ”Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας”, να πανηγυρίζουν για τη συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε. Σήμερα το έκαναν. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου».

«Η απάντηση τότε του κ. Τσίπρα ήταν ότι η ΝΔ υποθάλπει τον εθνικισμό» τονίζει η ΝΔ επισημαίνοντας μάλιστα πως το σημερινό δημοσίευμα του BBC επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή. «Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Την ανακοίνωση ακολούθησε απάντηση από το Μαξίμου, που με τη σειρά της ακολούθησε νέα ανακοίνωση από τη ΝΔ.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Το δημοσίευμα του ΒΒC υποστηρίζει στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα, η οποία μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωριζόταν, καταπιεζόταν και ήταν υπό καθεστώς διώξεων από το Ελληνικό Κράτος.

«Οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ξένους για την ταυτότητά τους. Για τους εαυτούς τους και τους άλλους, είναι γνωστοί απλά ως ”ντόπιοι”, που μιλούν μια γλώσσα που ονομάζεται ”τοπική” ντόπια. Απουσιάζουν εντελώς από τα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας, δεν έχουν εμφανιστεί στις απογραφές από το 1951 (όταν καταγράφηκαν απλώς ως ομιλούντες τη «σλαβική γλώσσα») και η ύπαρξή τους δεν αναφέρεται καθόλου δημοσίως. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC. Επισημαίνεται δε πως «ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, ένας θαυμαστής του Μουσολίνι» απαγόρευσε τη «μακεδονική γλώσσα» και ανάγκασε τους «Μακεδόνες» να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά.

Βάσει μάλιστα του δημοσιεύματος η ύπαρξη αυτής της «μειονότητας» ήταν ένας από τους λόγους για τη διαμάχη της Ελλάδας με τα Σκόπια, που λύθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναφέρεται μάλιστα πως «όταν ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη «Σλαβομακεδόνων» στην Ελλάδα - την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου - έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού», αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, που αναφέρει ότι η συμφωνία ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις για την ιστορία της «μακεδονικής μειονότητας» της Ελλάδας.

Δημοφιλή