Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου: Δεν ξέρουμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός στα Ψαχνά

Το ρήγμα στα Ψαχνά έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και 6 Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.
.
.
Eurokinissi

Καθησυχαστικό είναι το πόρισμα της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου που συνεδρίασε νωρίς το απόγευμα στα Ψαχνά Ευβοίας μετά από αίτημα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Όπως τόνισαν «όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τον σημερινό σεισμό 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά».

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη δεν κατέληξαν στο εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ στάθηκαν στην ανάγκη να μελετηθούν τα σχέδια ετοιμότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή.

«Δεν καταλήξαμε αν ήταν ο κύριος σεισμός. Η φύση θα αποφασίσει γι’ αυτό» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής και του ΟΑΣΟ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

«Όλα εξελίσσονται ομαλά εκτίμησε η επιτροπή» τόνισε.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων.

Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στους πολίτες συστήνεται: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε στην ΕΡΤ ότι πρόκειται για διαφορετικό επίκεντρο με αυτό του ισχυρού σεισμού πριν από μερικές εβδομάδες στους Ζαρκάδες Ευβοίας και κάλεσε τους κατοίκους να ελέγξουν τα σπίτια τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα παλαιότερο ρήγμα που το 2003 είχε δώσει σεισμό 5,3 Ρίχτερ.

“Είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών. Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και 6 Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.

Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο” δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Πηγή: ΕΡΤ

Δημοφιλή