ΔΙΕΘΝΕΣ
20/06/2018 14:27 EEST | Updated 20/06/2018 14:28 EEST

Επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος καταγγέλλουν το βίαιο αποχωρισμό γονέων και παιδιών στα σύνορα των ΗΠΑ

Anti-Defamation League

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να χωρίζει τα παιδιά μεταναστών από τους γονείς τους όταν εκείνοι συλλαμβάνονται στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό έχει προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τη σπαρακτική εικόνα ενός μικρού παιδιού που κλαίει με λυγμούς επειδή το έχουν χωρίσει από τον πατέρα του; 

Θέση ενάντια σε αυτή τη βαρβαρότητα που φορά το μανδύα της νομιμότητας παίρνουν επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι έζησαν ως μικρά παιδιά και με τον πλέον φρικτό τρόπο τι σημαίνει να αποχωρίζεσαι τους γονείς σου βίαια, χωρίς να γνωρίζεις πότε και αν θα τους ξαναδείς.  

Οι Rachelle και Jack Goldstein μιλούν σε βίντεο της διεθνούς εβραϊκής ΜΚΟ Anti-Defamation League, η οποία μάχεται τον αντισημιτισμό και, μέσα από τις προσωπικές τους μαρτυρίες στη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, εξηγούν γιατί είναι απάνθρωπο να χωρίζονται τα παιδιά από τους γονείς. 

«Είναι βάναυσο, είναι κακό και πιστεύω ότι μας καθιστά υπόλογους και στην υπόλοιπη υφήλιο που το επιτρέψαμε να συμβεί» αναφέρει ο Jack Goldstein ο οποίος ήταν 9 ετών όταν η οικογένειά του τον έστειλε να ζήσει σε ένα καθολικό μοναστήρι για να επιβιώσει του Ολοκαυτώματος. 

Η Rachelle Goldstein, συνιδρύτρια της οργάνωσης «Hidden Child Foundation» που αντιπροσωπεύει επιζήσαντες παιδιά του Ολοκαυτώματος, δηλώνει ότι ο πόνος μπορεί να διαρκέσει για μια ζωή. «Παίρνεις ένα παιδί από την οικογένειά του, από το σπίτι του, από οτιδήποτε γνωρίζει και δε θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο», σημειώνει. Η ίδια ήταν μικρό παιδί όταν χωρίστηκε από την οικογένειά της στο Βέλγιο στη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Η οργάνωση «Hidden Child Foundation» εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση μαζί με το βίντεο:

«Τώρα, κοντά στα 70 και 80 μας έτη, υποφέρουμε ακόμη από τις απώλειες που είχαμε εξαιτίας αυτού του αποχωρισμού. Είναι πολύ δύσκολο για εμάς να βλέπουμε να συμβαίνουν τέτοιες απάνθρωπες πράξεις στα νότια σύνορα της χώρας. Να είμαστε ξεκάθαροι: δεν συγκρίνουμε ό,τι συμβαίνει σήμερα με το Ολοκαύτωμα. Αλλά το να χωρίζεις τα παιδιά από τους γονείς με τη βία είναι μια βάναυση πράξη σε οποιεσδήποτε συνθήκες».

Sponsored Post