ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/07/2019 19:38 EEST | Updated 26/07/2019 19:57 EEST

Υπουργικό Συμβούλιο: Πόσοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Ό,τι συζητήθηκε και ό,τι αποφασίσθηκε στην σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Θέματα οικονομίας ήταν κυρίως στην ατζέντα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όμως υπήρξε και μία εξέλιξη για το χώρο της Δικαιοσύνης.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής εξουσιοδότησε τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα να προτείνει στη βουλή τρεις υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας αυστηρά μεταξύ των 6 αρχαιότερων -για κάθε θέση- ανώτατων δικαστών με βάση την επετηρίδα.

Αποφασίστηκε επίσης η άμεση κατάθεση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την ρύθμιση των 120 δόσεων.

Οπως προκύπτει από την ενημέρωση του Χρ. Σταϊκούρα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται για το 2019 σε 22% μεσοσταθμικά. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν από την κυβέρνηση, 3,9 εκατ.  φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερες μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξαιρούσε από την δικό της σχέδιο 500.000 πολίτες της μεσαίας τάξης που επίσης θα δουν σημαντικές μειώσεις.

Επίσης βελτιώνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς η ελάχιστη δόση διαμορφώνεται σε 20 ευρώ το μήνα (από 30 ευρώ) ενώ το επιτόκιο μειώνεται σε 3% από 5%. Αντίστοιχη διάταξη θα περιλαμβάνεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές (οι οποίες επίσης θα μειώσουν το επιτόκιο από 5 σε 3%) στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα.

Αποφασίστηκε επίσης ότι στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, θα περιλαμβάνονται διατάξεις που:

  • Ενισχύουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών μέσω της

- Θέσπισης δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη

- Εξασφάλισης πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπές οικονομικών.

- Εξασφάλισης της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ Α′ και Β′ Βαθμου.

- Προσαρμογής του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης -εισήγησης της οικονομικής επιτροπής

  • Ανακτούν την ελευθερία έκφρασης στα πανεπιστήμια μέσω της κατάργησης του σημερινού ασύλου ανομίας.

  • Ιδρύουν πραγματικό υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης για το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας.

  • Επιτρέπουν την απονομή ψηφιακής σύνταξης για μείωση της γραφειοκρατίας η οποία θα μειώσει δραστικά το σημερινό χρόνο αναμονής.

  • Ενισχύουν το ταμείο αρχαιολογικών πόρων προκειμένου να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες σε όλους τους επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους με άμεσο στόχο τη λειτουργία των αναψυκτήριων που παραμένουν κλειστά ακόμη και σήμερα.

  • Προβλέπουν την διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στο σπίτι τους, ή στο χώρο νοσηλείας τους, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία

Συζήτηση όμως έγινε και για την προετοιμασία της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από ενδεχόμενο «άτακτο» Brexit. 

Επίσης, όπως λένε πηγές του Μαξίμου, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου διαπιστώθηκαν όλες οι θετικές εξελίξεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων & εντόκων γραμματίων, επιτυχημένη έκδοση ελληνικών τραπεζών στις χρηματαγορές, επιστροφή ρεκόρ καταθέσεων στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια).

Στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης, έδωσε σαφείς κατευθύνσεις στους υπουργούς, τονίζοντας ότι «είναι αναγκαία η ταχύτατη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η πιστή προσήλωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα, δεδομένης και της εμπιστοσύνης που ήδη αποτυπώνεται στις διεθνείς αγοράς για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης».

Επίσης ζήτησε να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους προϋπολογισμούς των υπουργείων στους εναπομείναντες μήνες του 2019 και να μην υπερβούν τα αυστηρά όρια των προβλεπόμενων δαπανών, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των πρώτων στόχων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε οριστική έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης και της αναιμικής ανάπτυξης.