Υποψίες για δηλητηρίαση του βασιλιά των Ζουλού - Οι οικογενειακές ίντριγκες για τον θρόνο

Πριν λίγο καιρό ανώτερος σύμβουλος πέθανε ξαφνικά και φημολογείται πως έπεσε θύμα δηλητηρίασης. Η δημόσια αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πρίγκιπα και η αμφισβήτηση του βασιλιά.
Gallo Images via Getty Images

Ο βασιλιάς των Ζουλού της Νότιας Αφρικής, Μισουλούκου κα Ζουελιθίνι νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο και υπάρχουν υποψίες πως περί δηλητηρίασης όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του.

Ο βασιλιάς αναζήτησε ιατρική βοήθεια στο Εσουατίνι καθώς δεν νιώθει καλά και διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Νοτίου Αφρικής.

Βέβαια, το περίεργο είναι πως η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει το ΒΒC έρχεται λίγο καιρό μετά τον ξαφνικό θάνατο ενός από τους ανώτερους συμβούλους του βασιλιά επίσης από ύποπτη δηλητηρίαση, όπως είπε ο Αρχηγός Μπουθελέζι και πρωθυπουργός.

Πάντως ο επίσημος εκπρόσωπος του βασιλιά είπε ότι η υγεία του τελευταίου πλέον είναι ”άριστη” ενώ σύμφωνα με τον πρίγκιπα των Ζουλού έχει εξέλθει του νοσοκομείου και ”δεν υπάρχει λόγος για πανικό”.

Ο βασιλιάς Μισουζούλου στέφθηκε μπροστά σε χιλιάδες υπηκόους του τον περασμένο Οκτώβριο.

Η αμφισβήτηση της ανόδου του στον θρόνο και οι ενδοοικογενειακές ίντριγκες

Η άνοδος του στο θρόνο ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο και βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μεγάλης ίντριγκας εντός του παλατιού.

Ο πατέρας του πέθανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού τον Μάρτιο του 2021 από επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη. Ήταν ο μακροβιότερος μονάρχης του έθνους των Ζουλού, έχοντας υπηρετήσει στο θρόνο για σχεδόν 50 χρόνια. Η μητέρα του βασιλιά Misuzulu, βασίλισσα Μαντφόμπι Νλαμίνι Ζούλου έγινε τότε αντιβασίλισσα αλλά πέθανε ένα μήνα αργότερα.

via Associated Press

Τότε, ο αρχηγός Μπουθελέζι είχε διαψεύσει τις φήμες ότι είχε δηλητηριαστεί.

Μετά υποστήριξε την άνοδο του βασιλιά Μισουζούλου στο θρόνο αλλά πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν ότι είχαν προκύψει έντονες διαφορές μεταξύ των δύο.

Ακολούθησε μια διαφωνία σχετικά με την προεδρία του Ingonyama Trust Board, το οποίο διαχειρίζεται τεράστιες εκτάσεις γης που ελέγχονται από τον μονάρχη. Ο βασιλιάς διόρισε τον αρχηγό Θαντουγουίσε Μζιμέλεα ως πρόεδρό του, αλλά αλλά αντέδρασε και πάλι ο αρχηγός Μπουθελέζι υποστηρίζοντας πως ήταν άπειρος.

Στο μεταξύ μαίνεται ένας ατελείωτος αγώνας για την εξουσία εντός της βασιλικής οικογένειας.

Μια φατρία μέσα στην οικογένεια αμφισβητεί το δικαίωμά του στον θρόνο και μάλιστα έχει προσφύγει εναντίον του στην Δικαιοσύνη επιμένοντας ότι δεν είναι ο νόμιμος κληρονόμος του αείμνηστου πατέρα του, του βασιλιά Γκούντγουλιλ Ζουελιθίνι.

Συγκεκριμένα επιμένουν πως ένας άλλος γιος του εκλιπόντα βασιλιά, ο πρίγκιπας Σιμακάντε θα πρέπει να είναι ο νέος μονάρχης.

Ο βασιλιάς Ζουελιθίνι είχε έξι συζύγους και τουλάχιστον 26 παιδιά. Η διαθήκη του έχει επίσης αμφισβητηθεί στο δικαστήριο από την πρώτη σύζυγό του, βασίλισσα Σιμπονγκίλε Ντλαμίνι-Ζουλού, και τις δύο κόρες της. Όμως το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεσή πέρυσι, αλλά οι ενάγοντες είπαν ότι θα ασκήσουν έφεση.

Gallo Images via Getty Images

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας βρίσκεται πίσω από τις υποψίες για δηλητηρίαση του βασιλιά ενώ η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής δεν έχει σχολιάσει ακόμη τους διάφορους ισχυρισμούς σχετικά με την υπόθεση.

Η κόντρα πρωθυπουργού και πρίγκιπα

Σημειώνεται πως ο βασιλιάς των Ζουλού δεν έχει επίσημη πολιτική εξουσία και ο ρόλος του μονάρχη στην ευρύτερη νοτιοαφρικανική κοινωνία είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, όμως εξακολουθεί να ασκεί τεράστια επιρροή με έναν ετήσιο προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση.

Στη δήλωσή του, ο αρχηγός Μπουθελέζι τόνισε πάντως πως ο ανώτερος βοηθός του βασιλιά, Ντάγκλας Ξάμπα ”πέθανε ξαφνικά και ότι υπάρχουν υποψίες ότι δηλητηριάστηκε”.

″Όταν η Αυτού Μεγαλειότητα άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία, υποψιάστηκε ότι και αυτός μπορεί να είχε δηλητηριαστεί. Αναζήτησε αμέσως ιατρική περίθαλψη στο Εσουατίνι. Πληροφορούμαι ότι η Αυτού Μεγαλειότητα ένιωθε άβολα να αναζητήσει θεραπεία στη Νότια Αφρική, καθώς οι γονείς του είχαν λάβει και οι δύο θεραπεία στη Νότια Αφρική ”, είπε ο Αρχηγός.

Anadolu Agency via Getty Images

Πρόσθεσε επίσης ότι ενώ ο βασιλιάς διόρισε πρόσφατα τον Πρίγκιπα της Αφρικής ως επικεφαλής επικοινωνίας στο γραφείο του, αυτός, ως παραδοσιακός πρωθυπουργός, είχε την υποχρέωση να ενημερώσει το έθνος των Ζουλού για ”αυτή την ανησυχητική κατάσταση”.

″Η άμεση ανησυχία μας είναι η ευημερία του Βασιλιά. Εμείς ως έθνος των Ζουλού προσευχόμαστε για την πλήρη και ταχεία ανάρρωση της Αυτού Μεγαλειότητας. Εάν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για περαιτέρω έρευνες, θα γίνει από τις αρχές”.

Σε δήλωσή του αργότερα, ο πρίγκιπας της Αφρικής είπε ότι φαίνεται να υπάρχει μια ”ενορχηστρωμένη προσπάθεια” για μία ”αφήγηση” για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους υποστηρίζοντας πως οι ισχυρισμοί για την υγεία του βασιλιά είναι αβάσιμοι.

″Τελικά, όλο αυτό δημιουργεί περιττό πανικό και μια αίσθηση πως υπάρχει αστάθεια σε ότι αφορά το στέμμα”, πρόσθεσε. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι ο μονάρχης είχε υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις στο Εσουατίνι αλλά υποστηρίζει πως έγιναν για προληπτικούς λόγους εξαιτίας ”της τρέχουσας εποχής πανδημιών, όπως ο Covid-19 και άλλων επικίνδυνων παθήσεων”, καθώς και ”για τον μετριασμό φημών σχετικά με τον ξαφνικά θάνατο του συμβούλου του βασιλιά, Ξάμπα”.

Πηγή: ΒΒC

Δημοφιλή