Υψηλοί πολιτικοί συμβολισμοί στη συνάντηση της χήρας του Ναβάλνι με τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ

Η συνάντηση έγινε λίγο μετά τη μετάδοση βιντεοσκοπημένου μηνύματός της στο οποίο ορκίστηκε να συνεχίσει το πολιτικό έργο του εκλιπόντος συζύγου της
.
.
FRANCOIS LENOIR/Foreign Affairs Council

Ως μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή συνάντηση της Γιούλια Ναβάλναγια με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, τρεις ημέρες μετά το θάνατο του συζύγου της, του ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι. Η συνάντηση έγινε λίγο μετά τη μετάδοση βιντεοσκοπημένου μηνύματός της στο οποίο ορκίστηκε να συνεχίσει το πολιτικό έργο του εκλιπόντος συζύγου της και κάλεσε τους Ρώσους να συσπειρωθούν μαζί της για να αγωνιστούν για μια ελεύθερη Ρωσία.

Η Ναβάλναγια στο μήνυμά της που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγόρησε τις αρχές της Ρωσίας ότι έκρυψαν τη σορό του, περιμένοντας να εξαφανιστούν τα ίχνη του νευρικού παράγοντα νόβιτσοκ με τον οποίο τον δηλητηρίασαν και πρόσθεσε:

«Θα συνεχίσω το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι ... Θέλω να ζήσω σε μια ελεύθερη Ρωσία, θέλω να οικοδομήσω μια ελεύθερη Ρωσία».

Λίγο μετά το βίντεο κυκλοφόρησαν και οι πρώτες φωτογραφίες με την ίδια και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ όπως και με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ που προήδρευε του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

via Associated Press
Στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ μαζί με την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Hadja Lahbib,
Στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ μαζί με την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Hadja Lahbib,
via Associated Press

«Εκφράσαμε τα θερμά συλλυπητήρια της ΕΕ στη Γιούλια Ναβάλναγια Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και το καθεστώς του θα λογοδοτήσουν για το θάνατο του Αλεξέι @navalny Όπως είπε η Γιούλια, ο Πούτιν δεν είναι η Ρωσία. Η Ρωσία δεν είναι ο Πούτιν Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία των πολιτών & τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας» γράφει ο Μπορέλ σε ανάρτησή του στο Χ.

Μάλιστα ο Μπορέλ κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο και πριν τη συνάντησή του με τη χήρα του Ναβάλνι ανέφερε ότι για να τιμηθεί η μνήμη του Αλεξέι Ναβάλι, θα προταθεί στους Υπουργούς, να μετονομαστεί το καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας το όνομά του: «Το καθεστώς κυρώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ναβάλνι». Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε εάν η πρότασή του έγινε δεκτή.

«Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι αντιφρονούντες»

Μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στα συμπεράσματα εκτός από τα συλλυπητήρια για το θάνατο του Ναβάλνι τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και διαφανούς διεθνούς έρευνας σχετικά με τις περιστάσεις του αιφνίδιου θανάτου του.

«Η ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υποχρεώσει, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της, την πολιτική ηγεσία και τις αρχές της Ρωσίας να λογοδοτήσουν και θα επιβάλει την καταβολή περαιτέρω οικονομικού κόστους για τις ενέργειές τους, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων».

Το Συμβούλιο καταλήγει λέγονας ότι: «Ο απροσδόκητος και συγκλονιστικός θάνατος του Ναβάλνι αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της επιταχυνόμενης και συστηματικής καταστολής στη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη Ρωσία να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων όλους τους λοιπούς πολιτικούς κρατουμένους, συμπεριλαμβανομένων των

Γιούρι Ντιμίτριεφ

Βλαντίμιρ Καρα-Μούρζα,

Ίλια Γιασίν

Αλεξέι Γκόρινοβ,

Λίλια Τσανίσεβα,

Ξένια Φαντίβα,

Αλεξάντρα Σκοτσιλένκο και

Ιβάν Σαφρόνοβ

Δημοφιλή