Επτά κοινά λάθη στην αναζήτηση εργασίας

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε σωστά την επόμενη φορά που θα ψάχνετε για ένα καινούργιο επαγγελματικό ξεκίνημα.
.
Evanto/womens life.gr
.

Για πολλούς η αναζήτηση εργασίας αποτελεί μια πολύ αγχωτική διαδικασία. Και ως γνωστόν όταν αγχώνεσαι κάνεις και λάθη. Εντοπίσαμε λοιπόν μερικά κοινά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι όταν ψάχνουν για ένα καινούργιο εργασιακό περιβάλλον, ώστε αν ποτέ χρειαστεί, να μπορέσεις να τα εντοπίσεις εγκαίρως και να τα αποφύγεις.

Δες λοιπόν τι μπορείς να κάνεις σωστά την επόμενη φορά που θα ψάχνεις για ένα καινούργιο επαγγελματικό ξεκίνημα.

  • Αξιοποίησε το δίκτυο γνωριμιών σου. Ενημέρωσε φίλους σου, μέλη της οικογένειάς σου ότι βρίσκεσαι σε αναζήτηση εργασίας. Ανανέωσε το βιογραφικό σου και το προφίλ σου στο LinkedIn και αξιοποίησε τις γνωριμίες που έχεις και εκεί. Μην ξεχνάς ότι πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα στην εύρεση εργασίας. Άσε στην άκρη τις αναστολές σου, τον φόβο το τι θα πουν οι άλλοι για σένα, και δήλωσε ξεκάθαρα τις επιθυμίες σου. Το αποτέλεσμα μπορεί να σε εκπλήξει.

  • Δημιούργησε μια στρατηγική για το ποιες θέσεις σε ενδιαφέρουν. Δεν έχει νόημα να στέλνεις παντού βιογραφικά σημειώματα, γιατί ακόμα και να βρεις κάτι, αν δεν σε ικανοποιεί απόλυτα θα είναι θέμα χρόνου η αναζήτηση ξανά μιας άλλης θέσης εργασίας. Σίγουρα έχεις κάποιες δεξιότητες και απαιτήσεις για τη θέση που ψάχνεις, γι’ αυτό καλό θα είναι να φιλτράρεις τις ανοιχτές θέσεις εργασίας προτού στείλεις το βιογραφικό σου. Και βασική προϋπόθεση είναι βέβαια είναι να έχεις ένα ανανεωμένο βιογραφικό, με τις τελευταίες εργασιακές σου εμπειρίες.

  • Επιβεβαίωσε ότι οι αιτήσεις που στέλνεις είναι σωστές και δεν περιέχουν λάθη. Είναι πολύ εύκολο όταν συμπληρώνεις μια αίτηση να κάνεις μικρά λάθη, συντακτικά, ορθογραφικά ή να ξεχάσεις να αναφέρεις κάτι σημαντικό. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν ειδικό στη σύνταξη αιτήσεων και βιογραφικών για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ακόμα και να δείξεις την αίτησή σου σ΄ έναν φίλο σου μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις μικρολεπτομέρειες που δεν είχες σκεφτεί.

  • Έλεγξε τους λογαριασμούς σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το περιεχόμενό τους. Πολλοί εργοδότες ψάχνουν υποψήφιους συνεργάτες στα κοινωνικά μέσα, πριν καν τους καλέσουν για συνέντευξη. Γι’ αυτό να είσαι σίγουρη ότι το περιεχόμενο που έχεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και που είναι ανοιχτό προς όλους, να μην περιέχει κάτι προσβλητικό ή κάτι πολύ προσωπικό σου. Αποφάσισε τι θέλεις να φαίνεται και τι όχι. Άλλο η προσωπική σου ζωή και άλλο η επαγγελματική.

  • Να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Αν είσαι απελπισμένος/η, αυτό θα το καταλάβουν και οι άλλοι και πολύ πιθανόν να λειτουργήσει κατά αντί για υπέρ σου. Η απελπισία δεν βοήθησε ποτέ κανέναν στο να πάρει σωστές αποφάσεις.

  • Να είσαι προετοιμασμένος/η για μία απρογραμμάτιστη συνέντευξη. Πολλές εταιρίες καλούν τους υποψηφίους ξαφνικά και τους ζητούν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους κάνοντάς τους ορισμένες σύντομες ερωτήσεις. Το να μην είσαι προετοιμασμένος/η γι’ αυτό ή να μην δώσεις σωστές απαντήσεις, μπορεί να σου στοιχίσει τη θέση, γι’ αυτό προετοιμάσου κατάλληλα και μην διστάσεις να προβάλλεις το εαυτό σου όσο καλύτερα μπορείς όταν σε καλέσουν.

  • Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να μην απογοητεύεσαι. Μπορεί πολλές απαντήσεις που θα πάρεις να είναι αρνητικές, αντί όμως να εστιάζεις σ’ αυτό, καλύτερα συγκεντρώσου στις επόμενες κινήσεις σου. Οι ευκαιρίες είναι πολλές και σίγουρα θα βρεις κάτι που θα σε ικανοποιεί.

Έχε λοιπόν στο νου σου αυτές τις μικρές αυτές συμβουλές την επόμενη φορά που θα αναζητείς μια καινούργια θέση εργασίας και σίγουρα θα σε βοηθήσουν να πετύχεις πιο γρήγορα το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Να πιστεύεις στον εαυτό σου και όλα είναι εφικτά!