Επτά τρόποι για να κάνουμε το ταξίδι μας λιγότερο στρεσογόνο από ποτέ

Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθανόμαστε άγχος και καταπονημένοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας, ειδικά με τόσα που δεν βρίσκονται στον έλεγχό μας.
LOADINGERROR LOADING

Τα πολυσύχναστα αεροδρόμια, τα μεγάλα ταξίδια και ο χρόνος με μέλη της οικογένειας μπορεί να είναι μια «συνταγή» για άγχος. Ιδού μερικές συμβουλές από ειδικούς για να μας βοηθήσουν.

Οι διακοπές δεν είναι και πάρα πολύ μακριά (για την ακρίβεια, ούτε θα καταλάβουμε για πότε ήρθαν) και μπορεί να κάνουμε σχέδια για ταξίδια αυτή τη σεζόν. Με απροσδόκητες καθυστερήσεις πτήσεων, λοιμώξεις από την Covid-19 να παραμονεύουν και άλλη αναστάτωση στο δρομολόγιό μας, το ταξίδι σε μια από τις πιο πολυσύχναστες περιόδους του χρόνου μπορεί να είναι αγχωτικό.

Ας κατανοήσουμε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθανόμαστε άγχος και καταπονημένοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας, ειδικά με τόσα πολλά που δεν βρίσκονται στον έλεγχό μας, δηλώνει η Νίνα Βασάν, επικεφαλής ιατρική διευθυντής της πλατφόρμας ψυχικής υγείας Real.

Είτε ταξιδεύουμε στο σπίτι για να περάσουμε μέρος των διακοπών, είτε κάνουμε διακοπές πηγαίνοντας σε έναν νέο προορισμό, ακολουθούν μερικές, εγκεκριμένες από ειδικούς, συμβουλές για να κάνουμε τα ταξίδια διακοπών λιγότερο αγχωτικά φέτος.

Ας σχεδιάσουμε εκ των προτέρων

Εάν ανησυχούμε για ξαφνικές αλλαγές στο δρομολόγιο του ταξιδιού μας, μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνουμε σχέδια εκ των προτέρων.

Η Βασάν συνιστά να σκεφτούμε πιθανές καταστάσεις όπως ακυρώσεις πτήσεων, αλλαγές καιρού και χαμένες αποσκευές. Στη συνέχεια, μπορούμε να ενσωματώσουμε βήματα όπως γνώση εναλλακτικών επιλογών πτήσης ή λήψη μόνο χειραποσκευών, εάν έχουμε την επιλογή να το κάνουμε.

«Το να έχουμε ένα ”σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης” μπορεί να μειώσει τα αισθήματα άγχους μας επειδή γνωρίζουμε ήδη τι να κάνουμε εάν κάτι διαταράξει το ταξίδι μας», λέει η Βασάν...

Ας ισορροπήσουμε το πρόγραμμά μας

«Ας μην αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να οργανώσουμε ένα πλήρες πρόγραμμα ταξιδιού ή να αισθανόμαστε ότι πρέπει να είμαστε παραγωγικοί ανά πάσα στιγμή. Ας εστιάσουμε στο να περνάμε ποιοτικό χρόνο με άλλους κι ας φροντίσουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για τον εαυτό μας για να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία», είπε η Κέιτι Ντιουκ, νοσοκόμα και μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου υγειονομικής περίθαλψης της FIGS.

Εάν ταξιδεύουμε για κάτι οργανωμένο, όπως διακοπές, ας αφήσουμε λίγο «χώρο» πριν ή μετά για να κάνουμε ένα χαλαρωτικό διάλειμμα. Ο Ντιουκ συνιστά να κάνουμε κάτι που μας δίνει χαρά, όπως να μια βόλτα σε εξωτερικούς χώρους ή να πιούμε το αγαπημένο μας ποτό σε ένα τοπικό καφέ.

Ας εξασκηθούμε στην επίγνωση

Η ενσυνειδητότητα, η ικανότητα να είμαστε παρόντες στη στιγμή, έχει συσχετιστεί με μειωμένο άγχος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξασκήσουμε την ενσυνειδητότητα, όπως η εστίαση στην αναπνοή μας, η καταγραφή του τρόπου με τον οποίο αισθανόμαστε κ.α.

«Η φυσική δράση λήψης μερικών βαθιών αναπνοών μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη για την απελευθέρωση του στρες και την προώθηση μιας κατάστασης ηρεμίας», λέει η Βασάν.

.
MR.Cole_Photographer via Getty Images
.

Ας διασκεδάσουμε τον εαυτό μας

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας, μπορεί να βρεθούμε να σπαταλάμε περισσότερο χρόνο στην αναμονή από τον προγραμματισμένο λόγω καθυστερήσεων. Αν και αυτό μπορεί να είναι αγχωτικό, ας το σκεφτούμε ως μια ευκαιρία να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό για να τονώσουμε τη διάθεσή μας, αναφέρει η Βασάν.

Ας είμαστε δημιουργικοί, κι ας συμπεριλάβουμε (στο πρόγραμμά μας) μια δραστηριότητα που μας ευχαριστεί, όπως να ανακαλύψουμε ένα καινούργιο βιβλίο να διαβάσουμε, να ξεκινήσουμε να βλέπουμε μια νέα σειρά τηλεοπτικών επεισοδίων, να ακούσουμε ένα επεισόδιο podcast.

Ας παραμείνουμε ενυδατωμένοι

Είναι εύκολο να ξεχνάμε να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά τους πιο κρύους μήνες. Ας βεβαιωθούμε ότι πίνουμε αρκετό νερό αυτές τις γιορτές, λέει η Σιπρίγια Λαλ, εγγεγραμμένη διαιτολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Το να παραμείνουμε ενυδατωμένοι βοηθά τις σωματικές μας λειτουργίες, κι επίσης βελτιώνει τη διάθεσή μας και τα επίπεδα ενέργειάς μας», λέει η Λαλ.

Ας ξεκουραστούμε

Είτε βρισκόμαστε στο δρόμο είτε παίρνουμε τρένο, το ταξίδι από και προς τον προορισμό μας μπορεί να δυσκολέψει να κλείσουμε αρκετά τα μάτια μας. Ας δώσουμε προτεραιότητα στον ύπνο ενώ ταξιδεύουμε στοχεύοντας να ξεκουραζόμαστε τουλάχιστον τις συνιστώμενες επτά ώρες κάθε βράδυ.

«Το να ξεκουραζόμαστε αρκετά είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε το άγχος μας και να διοχετεύσουμε υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης», λέει η Βασάν.

Ας χαρίσουμε στον εαυτό μας λίγη θετική συζήτηση όσον αφορά εμάς

Οι απρόβλεπτες αλλαγές που μπορεί να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας μπορεί να είναι σαρωτικές, αλλά να θυμόμαστε ότι είναι εκτός του ελέγχου μας. Ας μην είμαστε πολύ σκληροί με τον εαυτό μας.

«Ας πούμε στον εαυτό μας ότι τα συναισθήματά μας αυτή τη στιγμή είναι απολύτως φυσικολογικά. Αυτή η ενασχόληση μπορεί να ”ανεβάσει” τη διάθεσή μας και να μειώσει το άγχος», λέει η Ντιουκ.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ