Έρευνα: Αφθονία γαλαξιών σαν τον δικό μας στο σύμπαν

Αλλάζουν οι θεωρίες για την εξέλιξή του.
Steven Robinson Pictures via Getty Images

Οι γαλαξίες του πρώιμου σύμπαντος είναι πιο πολύ σαν τον δικό μας από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, ανατρέποντας στο σύνολό του το αφήγημα το οποίο κυριαρχούσε ως τώρα σχετικά με τον σχηματισμό δομών στο σύμπαν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Χρησιμοποιώντας το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb, διεθνής ομάδα επιστημόνων- μεταξύ των οποίων ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το Πανεπιστήμιο της Βικτώρια στον Καναδά- ανακάλυψαν πως γαλαξίες σαν τον δικό μας κυριαρχούν στο σύμπαν και είναι ιδιαίτερα κοινοί.

Οι γαλαξίες αυτοί χρονολογούνται πολύ πίσω στην ιστορία του σύμπαντος, καθώς πολλοί σχηματίστηκαν πριν από 10 δισεκατομμύρια χρόνια ή ακόμα παλιότερα.

Ο γαλαξίας μας είναι ένας τυπικός δισκοειδής γαλαξίας, με σχήμα παρόμοιο με αυτό μιας τηγανίτας ή CD. Περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του και έχει βραχίονες. Οι γαλαξίες αυτοί θεωρείται πως είναι οι πιο κοινοί στο κοντινό σύμπαν και ίσως να είναι αυτοί στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί ζωή. Ωστόσο μέχρι τώρα υπήρχε η εντύπωση ότι οι γαλαξίες αυτοί ήταν πολύ εύθραυστοι για να υπάρχουν στο πρώιμο σύμπαν, που οι συγχωνεύσεις μεταξύ γαλαξιών ήταν πιο κοινές, καταστρέφοντας τα ντελικάτα τους σχήματα.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal, διαπιστώνει πως αυτοί οι δισκοειδείς γαλαξίες είναι δέκα φορές πιο κοινοί από ό,τι πίστευαν οι αστρονόμοι με βάση προηγούμενες παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

«Χρησιμοποιώντας το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble θεωρήσαμε ότι οι δισκοειδείς γαλαξίες ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι μέχρι που το σύμπαν έγινε έξι δισεκατομμυρίων ετών. Αυτά τα νέα αποτελέσματα του James Webb στέλνουν τον χρόνο κατά τον οποίο σχηματίστηκαν αυτοί οι γαλαξίες σαν τον δικό μας σχεδόν στην αρχή του σύμπαντος», είπε ο Κρίστοφερ Κονσελίτσε, καθηγητής Εξωγαλαξιακής Αστρονομάις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Η έρευνα αυτή ανατρέπει τελείως τις υπάρχουσες αντιλήψεις σχετικά με την εξέλιξη του σύμπαντος και εκτιμάται πως πρέπει να εξεταστούν νέες ιδέες.

Ο Λεονάρντο Φερέιρα από το Πανεπιστήμιο της Βικτώρια, lead author της έρευνας, είπε πως «για πάνω από 30 χρόνια πιστευόταν πως αυτοί οι δισκοειδείς γαλαξίες ήταν σπάνιοι στο πρώιμο σύμπαν λόγω των κοινών βίαιων αλληλεπιδράσεων που βιώνουν οι γαλαξίες. Το ότι το James Webb βρίσκει τόσους πολλούς είναι άλλη μια ένδειξη για τη δύναμη αυτού του οργάνου και ότι οι δομές των γαλαξιών σχηματίζονται νωρίτερα στο σύμπαν, πολύ νωρίτερα για την ακρίβεια, από ό,τι περίμενε κανείς».

Οι ερευνητές θεωρούν πως πρόκειται για άλλο ένα στοιχείο πως η «δομή» στο σύμπαν σχηματίζεται πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Όπως είπε ο καθηγητής Κονσελίτσε, «αυτά τα αποτελέσματα...δείχνουν πως οι δισκοειδείς γαλαξίες σαν τον δικό μας είναι ο πιο κοινός τύπος γαλαξία στο σύμπαν. Αυτό υποδεικνύει ότι τα περισσότερα άστρα υπάρχουν και σχηματίζονται εντός αυτών των γαλαξιών, κάτι που αλλάζει την πλήρη μας κατανόηση ως προς τον σχηματισμό γαλαξιών. Αυτά τα αποτελέσματα επίσης δημιουργούν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη Σκοτεινή Ύλη στο πρώιμο σύμπαν, για την οποία ξέρουμε πολύ λίγα».

Δημοφιλή