22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
09/04/2020 16:43 EEST

Έρευνα: Άγνωστο το εάν η μαριχουάνα βοηθά στα αλήθεια με τον πόνο

«Δεν είναι ξεκάθαρο» υποστηρίζουν ερευνητές στις ΗΠΑ.

David Trood via Getty Images
Eye dropper bottle of CBD oil used widely for medicine and wellbeing.

Οι χρήστες ιατρικής μαριχουάνας που δηλώνουν υψηλά επίπεδα πόνου είναι πιο πιθανόν να χρησιμοποιούν τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα από αυτούς με χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με νέα έρευνα στις ΗΠΑ, η οποία επίσης έδειξε πως ημερήσιοι χρήστες με αυξημένα επίπεδα πόνου ανέφεραν ότι η υγεία τους χειροτέρεψε μέσα στο έτος που προηγήθηκε.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανάρτηση στο Medicalxpress, τα αποτελέσματα αυτά δεν δείχνουν απαραίτητα πως η μαριχουάνα δεν είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση τουλάχιστον κάποιων ειδών πόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές- ωστόσο δείχνει πως απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν γίνει αποδεκτή ως αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση του πόνου.

«Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η μαριχουάνα βοηθά ή όχι» είπε η Μπρίτζετ Φράισθλερ, μια εκ των ερευνητών και καθηγήτρια κοινωνικής εργασίας στο Ohio State University. «Τα οφέλη δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο θεωρούν κάποιοι».

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο International Journal of Drug Policy. Ένα από τα ζητήματα που πραγματεύεται είναι η πολύπλοκη σχέση μεταξύ πόνου, χρήσης μαριχουάνας και της αναφοράς της κατάστασης της υγείας από τους ασθενείς, είπε η Αλέξις Κουκ, lead author της έρευνας και μεταδιδακτορική στην ψυχιατρική στο University of California, San Francisco.

«Το να έχεις χρόνιο πόνο σχετίζεται με την χειρότερη υγεία, οπότε ίσως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν πιο συχνά μαριχουάνα να είχαν ήδη χειρότερη υγεία εξαρχής» είπε η Κουκ, προσθέτοντας πως υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα.

Η μελέτη περιελάμβανε έρευνα σε 295 ασθενείς που χρησιμοποιούν ιατρική μαριχουάνα στο Λος Άντζελες. Οι σχετικές συνεντεύξεις έγιναν το 2013, όταν η Καλιφόρνια επέτρεπε μόνο ιατρική χρήση.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν μαριχουάνα, πώς αξιολογούσαν την κατάσταση της υγείας τους σε σχέση με έναν χρόνο πριν, και τους έγιναν δύο ερωτήσεις για τα επίπεδα πόνου. Με βάση τις απαντήσεις τους, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα πόνου τους ως χαμηλά, μέτρια ή υψηλά.

Μεταξύ αυτών που ερωτήθηκαν, το 31% ανέφεραν υψηλά επίπεδα πόνου, το 24% μέτρια και το 44% χαμηλά. Ημερήσια χρήση αναφέρθηκε από το 45% του δείγματος, και το 48% είπε ότι χρησιμοποιούσε τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα.

Το ποσοστό των συμμετεχόντων που χρησιμοποιούσαν κάθε ημέρα δεν διέφερε με βάση τις κατηγορίες πόνου. Ωστόσο το 60% αυτών που ανέφεραν υψηλά επίπεδα πόνου χρησιμοποιούσαν τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα, συγκριτικά με το 51% αυτών με μέτρια και το 39% αυτών με χαμηλά.

Τα ευρήματα της έρευνας δεν έδειξαν συσχετισμό μεταξύ της ημερήσιας χρήσης και της αλλαγής στην κατάσταση της υγείας μεταξύ αυτών με χαμηλά επίπεδα πόνου. Ωστόσο η ημερήσια χρήση συνδέθηκε με την επιδείνωση της κατάστασης μεταξύ αυτών με υψηλά επίπεδα πόνου. Επίσης, υπήρξε άλλο ένα παράξενο- το ότι δεν υπήρξε συσχετισμός μεταξύ του πόσο συχνά οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν μαριχουάνα την ημέρα και τις μεταβολές στην κατάσταση της υγείας. «Δείχνει πόσα λίγα γνωρίζουμε για τη μαριχουάνα ως φάρμακο, το πώς τη χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, τις δόσεις που παίρνουν και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της» είπε η Φράισθλερ.

Η μαριχουάνα χρησιμοποιείται για διαφορετικά είδη πόνου, μεταξύ των οποίων από καρκίνο, αρθρίτιδα, HIV κ.α. Ωστόσο, όπως τόνισε η Κουκ, δεν είναι γνωστό εάν επηρεάζει διαφορετικά τους πόνους από διαφορετικά αίτια. «Ο χρόνιος πόνος επίσης σχετίζεται με την κατάθλιψη και το άγχος. Η μαριχουάνα μπορεί να βοηθά με αυτά τα προβλήματα για κάποιους, ακόμα και αν δεν βοηθά με τον πόνο» είπε σχετικά. Επιπρόσθετα, η χρήση μαριχουάνας φαίνεται να βοηθά ανθρώπους που έχουν χάσει την όρεξή τους εξαιτίας πόνων ή ναυτίας από αντικαρκινικά φάρμακα. «Μπορεί να μην είναι ο πόνος που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς» πρόσθεσε η Κουκ.

Τα αποτελέσματα πάντως υποδεικνύουν ότι χρειάζεται να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της μαριχουάνας και της ανακούφισης από τον πόνο, είπε η Φράισθλερ. «Ειδικά από την κρίση οπιοειδών και μετά, κάποιοι παρουσιάζουν τη μαριχουάνα ως καλό υποκατάστατο των οπιοειδών για ανθρώπους που βιώνουν πόνους» είπε σχετικά, προσθέτοντας πως «η μελέτη μας όμως υποδεικνύει ότι δεν γνωρίζουμε εάν η μαριχουάνα βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου».