ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/11/2020 08:10 EET | Updated 21/11/2020 12:56 EET

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: 2 εκατ. καταναλωτές σχεδιάζουν να αγοράσουν στην φετινή Black Friday

Στα 140 ευρώ η μέσω δαπάνη όσων σκοπεύουν να αγοράσουν.

cnythzl via Getty Images

Έρευνα για το Black Friday, που είναι επίσημα στις 27 Νοεμβρίου, πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) 

Να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν την απαγόρευση λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων του λιανεμπορίου, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των σχεδιαζόμενων αγορών θα γινόταν μέσω διαδικτύου.

Τα βασικότερα ευρήματα είναι τα εξής: 

  • 2 εκατ. καταναλωτές σχεδιάζουν να αγοράσουν την φετινή BlackFriday.
  • Τα 2/3 μέσω διαδικτύου και το 1/3 σε φυσικά καταστήματα.
  • Στα 140€ η μέσω δαπάνη όσων σκοπεύουν να αγοράσουν.
  • 280 εκατ. ευρώ ο εκτιμώμενος τζίρος των καταστημάτων ο οποίος λόγω του lockdownθα γίνει ψηφιακά.
ΙΕΛΚΑ

Όπως φαίνεται στο σχήμα 1, το 73% του καταναλωτικού κοινού δεν σχεδιάζουν να αγοράσουν την φετινή Black Friday. Από το υπόλοιπο 27%, το 18% (περίπου τα 2/3) σκόπευαν να κάνουν τις αγορές τους ούτως ή άλλως και πριν την απαγόρευση από ηλεκτρονικά καταστήματα μέσω διαδικτύου, ενώ το 8% σκόπευε να κάνει τις αγορές του μέσω φυσικών καταστημάτων, η πλειοψηφία των οποίων είναι πλέον κλειστά. Αυτή η μέτρηση αντιστοιχεί σε περίπου 2,3 εκατ. καταναλωτές οι οποίες εκτιμούν ότι θα πραγματοποιήσουν αγορές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η οποία τα τελευταία χρόνια είθισται να διαρκεί αρκετές ημέρες.

Όσον αφορά τη μέση δαπάνη, εκτιμάται ότι κατά μέσω όρο αυτά τα 2 εκατ. καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν περίπου αγορές αξίας 140 ευρώ κατά μέσο όρο. Η πλειοψηφία το 32% εκτιμά ότι θα κάνει μικρές αγορές, μέχρι 50€, το 27% από 51 έως 100€, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι το 9% θα κάνει μεγάλες αγορές άνω των 500€ κάτι που σημαίνει ότι αναβάλουν σημαντικές οικιακές ανάγκες μέχρι να επιτύχουν σημαντικές προσφορές.

ΙΕΛΚΑ

 Ο εκτιμώμενος τζίρος-πωλήσεις για τις επιχειρήσεις με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ

Η έρευνα έγινε με δείγμα 850 ατόμων την περίοδο 2 έως 3 Νοεμβρίου 2020 με θέμα τις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών λόγω της εμφάνισης του ιού CODID-19 στην Ελλάδα. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι η συνεχιζόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας, θα αυξήσει σίγουρα το ποσοστό των πωλήσεων που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, ενώ δεν αναμένεται να επηρεαστεί ουσιαστικά το ύψος των συνολικών πωλήσεων.