Έρευνα: Οι εργαζόμενοι γίνονται πιο αμελείς αν δουλεύουν μαζί με ρομπότ

Τι διαπίστωσαν ερευνητές στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου.
Yuichiro Chino via Getty Images

Οι άνθρωποι τείνουν να γίνονται λιγότερο προσεκτικοί όσον αφορά σε αυτά που έχουν να κάνουν όταν εργάζονται μαζί με ρομπότ, σύμφωνα με έρευνα που βρήκε στοιχεία «social loafing»- φαινόμενο στο οποίο τα μέλη μιας ομάδας δουλεύουν λιγότερο σκληρά όταν θεωρούν πως άλλοι θα τους καλύψουν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, ερευνητές στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου είπαν ότι οι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να βλέπουν τα ρομπότ ως μέλη της ομάδας, και όταν θεωρήσουν πως ένας συνάδελφος ή τεχνολογικό μέσο τα καταφέρνει πολύ καλά, ή όταν πιστεύουν ότι η δική τους συμβολή δεν θα εκτιμηθεί, τότε τείνουν να υιοθετούν μια πιο χαλαρή προσέγγιση.

«Η ομαδική δουλειά έχει τα καλά της και τα κακά της» είπε η Ντίτλιντ Ελέν Σάιμεκ, first author της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Robotics and AI.

«Η συνεργασία μπορεί να εμπνεύσει ανθρώπους να αποδίδουν καλά με επίσης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κινήτρου επειδή η συμβολή του ατόμου δεν είναι το ίδιο ορατή. Μας ενδιέφερε το αν θα μπορούσαμε να βρούμε επίσης τέτοια επίδραση όταν ο συνάδελφος είναι ρομπότ».

Η ομάδα των ερευνητών δοκίμασε την υπόθεση αυτή ζητώντας από εργαζομένους να ελέγξουν την ποιότητα μιας σειράς εργασιών- στους μισούς εξ αυτών είπαν ότι οι δουλειές είχαν γίνει από ρομπότ. Αν και δεν δούλευαν απευθείας με το ρομπότ, ονόματι Panda, το είχαν δει και μπορούσαν να το ακούν να λειτουργεί.

Από τους εργαζόμενους ζητήθηκε να κάνουν ελέγχους για σφάλματα σε πλακέτες με κυκλώματα. Τη δραστηριότητά τους παρατηρούσαν οι ερευνητές, που θόλωναν τις εικόνες των πλακετών που λάμβαναν οι εργαζόμενοι, δείχνοντάς τους μόνο μια εικόνα που μπορούσαν να ελέγξουν ανοίγοντάς την.

Αρχικά είπαν πως δεν παρατηρήθηκαν στατιστικές διαφορές στον χρόνο μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά στον έλεγχο των πλακετών ή την περιοχή στην οποία αναζητούνταν τα σφάλματα. Ωστόσο όταν εξέτασαν τους βαθμούς λάθους των συμμετεχόντων διαπιστώθηκε ότι αυτοί που δούλευαν μαζί με το Panda έβρισκαν λιγότερα προβλήματα αφού είδαν το ρομπότ να υποδεικνύει επιτυχώς πολλά σφάλματα. Όπως είπαν, αυτό θα μπορούσε να αντανακλά μια επίδραση τύπου «κοιτάω αλλά δεν βλέπω» όπου οι άνθρωποι ασχολούνται λιγότερο όταν διαπιστώσουν ότι ένας συνάδελφος ή μέσο έχει υψηλό βαθμό αξιοπιστίας.

Αν και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, από τους οποίους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τις επιδόσεις τους, θεώρησαν πως έδειχναν την ίδια προσοχή, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι, υποσυνείδητα, είχαν αρχίσει να θεωρούν ότι το Panda ήταν καλό στον εντοπισμό σφαλμάτων.

Δημοφιλή