Έρευνα: Πάνω από τους μισούς ανθρώπους του κόσμου θα είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι ως το 2035

Τι λέει αναφορά της World Obesity Federation.
Boy_Anupong via Getty Images

Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού του κόσμου θα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο ως το 2035 αν δεν υπάρξει δραστηριοποίηση πάνω στο θέμα, σύμφωνα με αναφορά της World Obesity Federation.

Σύμφωνα με τον «άτλαντα» της ομοσπονδίας για το 2023, το 51% του πληθυσμού, πάνω από 4 δισεκατομμύρια άτομα, θα είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι εντός των επόμενων 12 ετών.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται ιδιαίτερα γρήγορα μεταξύ των παιδιών και σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, σύμφωνα με την αναφορά.

Περιγράφοντας τα δεδομένα ως «ξεκάθαρη προειδοποίηση», η Λουίζ Μπάουρ, πρόεδρος της World Obesity Federation, είπε ότι οι διαμορφωτές πολιτικής έπρεπε να δράσουν άμεσα για να αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασης.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπεις τα ποσοστά παχυσαρκίας να αυξάνονται πιο γρήγορα μεταξύ παιδιών και εφήβων» δήλωσε στο πλαίσιο σχετικής ανακοίνωσης.

«Κυβερνήσεις και διαμορφωτές πολιτικής ανά τον κόσμο πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν να περάσουν υγειονομικά, κοινωνικά και οικονομικά κόστη στη νεότερη γενιά».

Σύμφωνα με την αναφορά, η παιδική παχυσαρκία θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί από τα επίπεδα του 2020, στα 208 εκατομμύρια αγόρια και 175 εκατομμύρια κορίτσια ως το 2035.

Το κόστος για την κοινωνία είναι σημαντικό ως αποτέλεσμα των υγειονομικών συνθηκών που συνδέονται με το να είναι κάποιος υπέρβαρος, είπε η ομοσπονδία: Πάνω από 4 τρισεκατομμύρια ετησίως ως το 2035, ή 3% του παγκοσμίου ΑΕΠ. Ωστόσο οι συντελεστές της έρευνας λένε πως δεν κατηγορούν άτομα, μα ζητούν να εστιαστούν οι προσπάθειες στους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και βιολογικούς παράγοντες που εμπλέκονται στο θέμα.

Σύμφωνα με την αναφορά, σχεδόν όλες οι χώρες που αναμένεται να δουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην παχυσαρκία τα επόμενα χρόνια ή χώρες χαμηλών ή μέσων εισοδημάτων, στην Ασία και την Αφρική.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή