ΔΙΕΘΝΕΣ
12/02/2019 12:56 EET

Έρευνα: Πολλαπλές κρίσεις στο περιβάλλον απειλούν με αποσταθεροποίηση κοινωνία και οικονομία

Συμπεράσματα και προειδοποιήσεις του IPPR.

vicnt via Getty Images

Πολιτικοί και διαμορφωτές πολιτικής δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της περιβαλλοντικής κρίσης με την οποία είναι αντιμέτωπος ο πλανήτης μας, σύμφωνα με αναφορά του IPPR (Institute for Public Police Research).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το εν λόγω think tank υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις από την ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο και απειλούν με αποσταθεροποίηση την κοινωνία και την παγκόσμια οικονομία- με επιστήμονες να κάνουν λόγο για έναν δυνάμει θανάσιμο συνδυασμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων η κλιματική αλλαγή, η μαζική εξάλειψη ειδών, η αποδάσωση, η αύξηση της οξύτητας του ωκεανού κ.α.

Σύμφωνα με το IPR, οι παράγοντες αυτοί «προκαλούν μια πολύπλοκη, δυναμική διαδικασία περιβαλλοντικής αποσταθεροποίησης που έχει φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα. Αυτή η αποσταθεροποίηση λαμβάνει χώρα σε ταχύτητες άνευ προηγουμένου στην ανθρώπινη ιστορία, και, σε κάποιες περιπτώσεις, σε βάθος δισεκατομμυρίων ετών».

Το IPPR προειδοποιεί πως το περιθώριο δράσεις για την αποφυγή καταστροφικών εξελίξεων μειώνεται ταχύτατα, με τους συντελεστές της έρευνας να ζητούν τρεις αλλαγές ως προς την πολιτική αντίληψη, πάνω στην κλίμακα και στους ρυθμούς της περιβαλλοντικής κατάρρευσης, προς τις επιπτώσεις τους για τις κοινωνίες και την ανάγκη για αλλαγές. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, από το 2005 ο αριθμός των πλημμυρών έχει δεκαπενταπλασιαστεί, τα περιστατικά ακραίων θερμοκρασιών έχουν εικοσαπλασιαστεί και οι πυρκαγιές έχουν επταπλασιαστεί. Αν και αναγνωρίζουν πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον θέμα συζητήσεων σε συζητήσεις επί πολιτικής, άλλοι παράγοντες παραβλέπονται- όπως πχ η απώλεια εδάφους.

Όπως υπογραμμίζει το OPPR, πολλοί επιστήμονες εκτιμούν πως έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο ταχείας κλιματικής αλλαγής. «Το ορίζουμε ως “εποχή περιβαλλοντικής κατάρρευσης” για να υπογραμμίσουμε καλύτερα τη σοβαρότητα της έκτασης, του ρυθμού και των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής αποσταθεροποίησης που προκύπτουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα».