Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ιντερπόλ, Μενγκ Χονγκγουέι

Ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται στα χέρια των κινεζικών αρχών
POOL New / Reuters

Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε την Κυριακή πως ο πρόεδρός της, Μενγκ Χονγκγουέι, παραιτήθηκε από το αξίωμά του.

«Σήμερα, Κυριακή 7 Οκτωβρίου, η γενική γραμματεία της Ιντερπόλ στη Λυών της Γαλλίας έλαβε την παραίτησή του Μενγκ Χονγκγουέι από τη θέση του προέδρου της Ιντερπόλ, που τίθεται άμεσα σε ισχύ» αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε πως ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Γιανγκ θα αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού προέδρου, με τον νέο πρόεδρο να επιλέγεται σε συνάντηση του οργανισμού στο Ντουμπάι στις 18-21 Νοεμβρίου.

Ο εξαφανισμένος πρώην πρόεδρος της Ιντερπόλ έστειλε στη σύζυγό του την εικόνα ενός μαχαιριού, αμέσως πριν χαθούν τα ίχνη του στην Κίνα, κάτι που η ίδια πιστεύει ότι ήταν μήνυμά του για να της δείξει ότι διέτρεχε κίνδυνο.

Η Γκρέις Μενγκ περιέγραψε την ανταλλαγή μηνυμάτων με τον σύζυγό της, Μενγκ Χονγκγουέι, σε δημοσιογράφους την Κυριακή στη Λυών της Γαλλίας, όπου έχει την έδρα της η Ιντερπόλ.

Λιγότερο από μια ώρα αφού μίλησε, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πως ο Μενγκ διερευνάται ως ύποπτος για απροσδιόριστες παραβάσεις του νόμου, καθιστώντας τον υφυπουργό Δημοσίας Ασφαλείας της Κίνας και μέχρι πρότινος επικεφαλής της Ιντερπόλ τον τελευταίο αξιωματούχο που στοχοποιείται στο πλαίσιο κυβερνητικών ερευνών.

Το πειθαρχικό όργανο του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του πως ο Μενγκ είναι «ύποπτος για παραβίαση το νόμου και είναι επί της παρούσης υπό την παρακολούθηση και διερεύνηση» της νέας υπηρεσίας κατά της διαφθοράς της Κίνας.

Η ανακοίνωση αυτή ήταν η πρώτη επίσημη σχετικά με το τι έχει συμβεί στον 64χρονο Μενγκ. Στο μεταξύ, στη Λυών, η σύζυγός του μίλησε για πρώτη φορά για την εξαφάνισή του.

Όπως είπε, δεν είχε νέα του από τις 25 Σεπτεμβρίου. Χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό του της Ιντερπόλ, της έστειλε την εικόνα του μαχαιριού εκείνη την ημέρα, τέσσερα λεπτά αφού της έστειλε μήνυμα όπου έλεγε «περίμενε να σε καλέσω».

Η κλήση δεν έγινε ποτέ, και η ίδια δεν γνωρίζει τι του συνέβη. Όσον αφορά στην εικόνα, είπε πως «νομίζω ότι σημαίνει πως διατρέχει κίνδυνο». Όπως σημείωσε, ο σύζυγός της βρισκόταν στην Κίνα όταν της έστειλε το μήνυμα.

«Ήταν το τελευταίο μήνυμα από τον σύζυγό μου. Μετά από αυτό δεν υπήρξε κλήση και εξαφανίστηκε».

(με πληροφορίες από Reuters, Associated Press)

Δημοφιλή